Get News Fast

 

تمشک آبی از آمریکای شمالی تا تولید گیلان

محققان گیلانی حوزه کشاورزی موفق شدند که گیاه بلوبری یا همان تمشک آبی را بومی‌سازی کرده‌اند و حتی آمادگی دارند در صورت حمایت‌ برای صادرات گسترده محصول برنامه‌ریزی کنند.

به گزارش خبرگزاری فارس از رشت، خاطره احمدی‌نژاد؛ بلوبری میوه‌ای بومی آمریکای شمالی است که محققان کشاورزی گیلان پس از سال‌ها تحقیق و بررسی بر روی این گیاه موفق شدند ارقامی از این میوه را که سازگار با آب و هوای گیلان است به باردهی برسانند.

آغاز باردهی این میوه از اردیبهشت ماه و برداشت آن تا اواخر تیرماه نیز طول می‌کشد.

تمشک آبی از آمریکای شمالی تا تولید گیلان

مژگان صابر از کارشناسان تغذیه در گیلان می‌گوید «این میوه به دلیل دارا بودن میزان زیادی از آنتی اکسیدان، خواص کم‌نظیری از جمله پیشگیری از بیماری‌های قلب و عروق، سرطان، بهبود دستگاه گوارش و کاهش کلسترول دارد.»

 این متخصصص تغذیه با برشمردن برخی خاصیت‌های بلوبری گفته که بر اساس تحقیقات چندین ساله متخصصان و محققان، مصرف مداوم بلوبری به دلیل داشتن آنتی اکسیدان بالا، می‌تواند در پیشگیری از ابتلا به سرطان، بیمار‌های قلبی و عروقی، فشار خون، کلسترول و بهبود عملکرد دستگاه گوارش و مغز بسیار مؤثر باشد.

صابر مصرف بلوبری را به دلیل کالری متوسط و همچنین برخورداری از آنتی اکسیدان و فیبر بالا برای بیماران دیابتی توصیه می‌کند.

این گیاه با نام علمی vaccinium arctostaphylos در دنیا معرفی شده و اسامی محلی زیادی مانند سیاه گیله، قره قات، انگور خرس در گیلان دارد.

تمشک آبی از آمریکای شمالی تا تولید گیلان

مهدی بخشی‌پور دکترای باغبانی گرایش اصلاح و بیوتکنولوژی داراست که به‌عنوان یک کشاورز تحصیل کرده از سال ۱۳۹۴ مطالعاتش را روی گیاهی که از خانواده بلوبری بوده و در بخش‌هایی از جنگل‌های هیرکانی رویش دارد آغاز کرد. 

بخشی‌پور با اشاره به ظرفیت‌های بالقوه بلوبری برای کشت در گیلان می‌گوید «ارقام اصلاح شده و تجاری بلوبری نیز قابلیت پرورش و تولید در ایران را دارند بنابراین تعدادی از این ارقام که با اقلیم شمال کشور بودند را تهیه کردم و در قالب یک شرکت دانش‌بنیان تحت حمایت پارک علم و فناوری گیلان، با ایده محوری تولید نهال بلوبری به روش “کشت‌بافت” کارم را به‌صورت رسمی آغاز کردم.»

این محقق و کشاورز گیلانی به گام‌های اولیه خود برای تجاری سازی این محصول اشاره کرد و گفت که در سال ۱۳۹۵ ایده ما رتبه دانش‌بنیان نوپا نوع یک را دریافت و هم‌اکنون بیش از ۱۰ هزار نهال بالغ مثمر در شرکت تولید کردیم که به میوه‌دهی رسیدند و توانستیم با افتخار بلوبری تولید ایران را به بازار عرضه کنیم. 

بخشی‌پور همچنین به خواص بی‌شمار این میوه اشاره می‌کند و می‌گوید میوه بلوبری از نظر دارویی، غذایی و اقتصادی یکی از میوه‌های بسیار با ارزش است که در استان‌های شمال کشور مخصوصاً استان گیلان شرایط اقلیمی مناسب برای پرورش آن به‌صورت طبیعی وجود دارد و با توجه به خاصیت آنتی اکسیدانی بالا و مواد مؤثره با ارزش دیگر، باعث جلوگیری از سرطان، کاهش قند خون، جلوگیری از سکته‌های قلبی و مغزی، ضد عفونی مجاری ادراری و تقویت چشم می‌شود.

این تحصیل‌کرده حوزه کشاورزی که در حال حاضر در بخش کشت بافت پژوهشکده بیوتکنولوژی کشاورزی منطقه شمال کشور به عنوان کارشناس مشغول به کار نیز هست، در هرهکتار ۲ هزار و ۵۰۰ بوته کشت می‌شود و هر بوته در سن بلوغ میانگین چهار کیلو محصول می‌دهد و قیمت هر کیلو در بازار فعلی ایران بالای ۱۰ میلیون ریال است که از نظر تجاری و اقتصادی در صدر همه محصولات کشاورزی بوده و هیچ محصولی قابل مقایسه با آن نیست.

بخشی‌پور با حرارت خاصی با اشاره به ظرفیت‌های تمشک آبی برای ورود به بازار تجاری می‌گوید «تولید نهال از طریق کشت بافت، پرورش نهال، احداث باغ، تولید میوه بلوبری و صنایع وابسته به آن مانند بسته‌بندی، بازاریابی، توزیع وفروش میوه بصورت تازه خوری وکاربرد آن در صنعت کلوچه‌سازی، نوشیدنی‌ها، لبنیات و مربا‌سازی باعت می‌شود زمینه اشتغال برای افراد و قشر‌های مختلف جامعه ایجاد شود از طرفی مصرف میوه باعث درمان برخی بیماری‌ها و پیشگیری از بیماری‌های دیگر، هزینه‌های درمان را در جامعه کاهش می‌دهد.»

وی تأکید می‌کند که افزایش تولید کاهش قیمت این میوه لوکس را در پی خواهد داشت ولی در حال حاضر حجم زیادی از این میوه از کشورهای دیگر وارد ایران و توزیع می‌شود که با توجه به قیمت بالای آن ارز زیادی را از کشور خارج می‌کند.

بخشی پور معتقد است که قیمت هرکالایی با نسبت عرضه و تقاضا تعیین می‌شود و هرچقدر عرضه کم و تقاضا بیشتر باشد قیمت کالا بالاتر خواهد بود بنابراین با تولید انبوه این میوه قیمت آن نیز ارزانتر خواهد شد ولی با توجه به ارزش غذایی و دارویی بالا، بلوبری در دنیا نیز میوه لوکس و گران قیمت محسوب می شود.

وی از آمادگی خود برای تجاری‌سازی این گیاه گفته و می‌گوید که با حمایت دولت، آماده تولید تجاری این گیاه اقتصادی هست. 

این محقق و کارشناس کشاورزی تأکید می‌کند که در حال حاضر مرحله تحقیقاتی تولید نهال بلوبری در شرکت بطور کامل از پروتکل کشت‌بافت تا دستورالعمل کشت در عرصه با موفقیت به پایان رسیده و شرکت ظرفیت تولید تجاری این گیاه را دارد و با حمایت از شرکت، می‌توان برای صادرات نهال و میوه بلوبری نیز برنامه‌ریزی داشت.

تمشک آبی از آمریکای شمالی تا تولید گیلان

بلوبری به دلیل شرایط خاص نگهداری و رشد در حال حاضر از قیمت بالایی برخوردار است اما با تلاش محققان و کشاورزان علاقه‌مند و با توجه به آب‌وهوای مناسب گیلان می‌توانیم شاهد افزایش تولید این محصول اقتصادی، خاص و درنتیجه عرضه آن با قیمت مناسب تر به بازار جهت مصرف عموم مردم در کشور باشیم.

پایان پیام/۳۳۸۹


این خبر در هاب خبری وبانگاه بازنشر شده است

 

منبع : خبرگزاری فارس
ارسال از وردپرس به شبکه های اجتماعی ایرانی
ارسال از وردپرس به شبکه های اجتماعی ایرانی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

4 × یک =

دکمه بازگشت به بالا