مستندنگاری و تهیه پرونده ثبتی نانهای سنتی شهرستان طبس
محمد عرب در گفتوگو با خبرنگار تسنیم در طبس، اظهار داشت: شهرستان طبس با وسعت و تنوع فرهنگی زیاد، دارای زمینههای متعدد و متنوع در حوزههای مختلف فرهنگی، تاریخی از جمله پخت نانهای سنتی و شیرینیهای محلی است.
رئیس اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی شهرستان طبس افزود: پرونده ثبت میراث معنوی نان سنتی تُنُک که بیشتر در روستای خسرو آباد طبس پخت میشود با کمک کارشناسان پژوهشی ادارهکل تهیه و آماده ثبت است.
عرب ادامه داد: با گذشت زمان و ماشینی شدن کارها، هنوز هستند زنان روستایی که با دست پرمهر خودشان برای خانواده نان داغ درست میکنند، انواع نانهای محلی و خوشطعمی که زنان با الهام از استعداد، ذوق و هنر خانگی خود، آنها را برای مصرف خانواده و یا به مناسبتهای مختلف ازجمله نوروز، عروسی و عزا پخت میکنند.
وی گفت: در فرهنگ بومی مردم شهرستان طبس پخت نان تا پیش از دستیابی به فناوری جدید از تنوع بسیاری برخوردار بوده است و تهیه و پخت نانهای محلی، نشانگر ذوق، استعداد و توانمندی زنان است که بهعنوان هنر خانگی از نسلهای قبل به میراث بردهاند.
رئیس اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی شهرستان طبس افزود: قدمت نانهای موجود به تاریخچه و قدمت قومیتهای آن بستگی دارد و تهیه و پخت این نانها در طول زمان کاملتر شده است. نان قرص، انواع تافتونهای محلی، نان پنجه کش، کماج، فطیر، نان اوزون، نان چلپک و نان تینی از جمله نانهای سنتی و محلی در شهرستان طبس است.
عرب گفت: پخت این نانهای سنتی بیشتر توسط خانمها انجام میشود و بیش از دهها نوع نان سنتی در مناسبتهای مختلف در سطح شهرستان طبس طبخ میشود که به دلیل ماندگاری، عطر و طعم ویژه، علاوه بر مصرف خانواده و مردم محل میتواند به عنوان یک سوغاتی مورد مصرف گردشگران نیز قرار بگیرد.
وی گفت: از ویژگیهای خاص این نانهای سنتی میتوان به تنوع پخت و استفاده از گیاهان دارویی و محلی در پخت آن اشاره کرد که این ویژگیها باعث شده کارشناسان این اداره علاوه بر تلاش برای ثبت آن در فهرست آثار ملی، بهمنظور آموزش و انتقال این سنت قدیمی به نسل جوان، تمام توان خود را بهکار گرفته و برنامهریزیهای لازم را انجام دهند.
رئیس اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی شهرستان طبس بیان کرد: شهرستان طبس دارای ظرفیت غنی در بخش غذاهای محلی، شیرینیها و نانهای سنتی، ترشیجات، انواع مربا و همچنین آئینهای به جامانده گذشته همچون شیوه سنتی کاشت داشت و برداشت است که به عنوان میراث ماندگار نیاز به مستندسازی و ثبت در فهرست میراث معنوی کشور دارد.
عرب عنوان کرد: در آبان ماه سال گذشته مهارت پخت شیرینی محلی رو ور کرده شهرستان (مشترک با شهرستانهای بیرجند، بشرویه و خوسف) با شماره 2685 در فهرست میراث معنوی کشور به ثبت رسید.
انتهای پیام/251/
این خبر در هاب خبری وبانگاه بازنشر شده است