Get News Fast

 

مستند‌نگاری و تهیه پرونده ثبتی نان‌های سنتی شهرستان طبس

رئیس اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی شهرستان طبس از مستندنگاری و تهیه پرونده ثبت یکی از نان‌های سنتی شهرستان طبس برای ثبت در فهرست میراث معنوی کشور خبر داد.

محمد عرب در گفت‌وگو با خبرنگار تسنیم در طبس، اظهار داشت: شهرستان طبس با وسعت و تنوع فرهنگی زیاد، دارای زمینه‌های متعدد و متنوع در حوزه‌های مختلف فرهنگی، تاریخی از جمله پخت نان‌های سنتی و شیرینی‌های محلی است. 

رئیس اداره میراث‌ فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی شهرستان طبس افزود: پرونده ثبت میراث معنوی نان سنتی تُنُک که بیشتر در روستای خسرو آباد طبس پخت می‌شود با کمک کارشناسان پژوهشی اداره‌کل تهیه و آماده ثبت است.  

عرب ادامه داد: با گذشت زمان و ماشینی شدن کار‌ها، هنوز هستند زنان روستایی که با دست پرمهر خودشان برای خانواده نان داغ درست می‌کنند، انواع نان‌های محلی و خوش‌طعمی که زنان با الهام از استعداد، ذوق و هنر خانگی خود، آن‌ها را برای مصرف خانواده و یا به مناسبت‌های مختلف ازجمله نوروز، عروسی و عزا پخت می‌کنند.  

وی گفت: در فرهنگ بومی مردم شهرستان طبس پخت نان تا پیش از دست‌یابی به فناوری جدید از تنوع بسیاری برخوردار بوده است و تهیه و پخت نان‌های محلی، نشانگر ذوق، استعداد و توانمندی زنان است که به‌عنوان هنر خانگی از نسل‌های قبل به میراث برده‌اند.

رئیس اداره میراث‌ فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی شهرستان طبس افزود: قدمت نان‌های موجود به تاریخچه و قدمت قومیت‌های آن بستگی دارد و تهیه و پخت این نان‌ها در طول زمان کامل‌تر شده است. نان قرص، انواع تافتون‌های محلی، نان پنجه کش، کماج، فطیر، نان اوزون، نان چلپک و نان تینی از جمله نان‌های سنتی و محلی در شهرستان طبس است. 

عرب گفت: پخت این نان‌های سنتی بیشتر توسط خانم‌ها انجام می‌شود و بیش از ده‌ها نوع نان سنتی در مناسبت‌های مختلف در سطح شهرستان طبس طبخ می‌شود که به دلیل ماندگاری، عطر و طعم ویژه، علاوه بر مصرف خانواده و مردم محل می‌تواند به عنوان یک سوغاتی مورد مصرف گردشگران نیز قرار بگیرد. 

وی گفت: از ویژگی‌های خاص این نان‌های سنتی می‌توان به تنوع پخت و استفاده از گیاهان دارویی و محلی در پخت آن اشاره کرد که این ویژگی‌ها باعث شده کارشناسان این اداره علاوه بر تلاش برای ثبت آن در فهرست آثار ملی، به‌منظور آموزش و انتقال این سنت قدیمی به نسل جوان، تمام توان خود را به‌کار گرفته و برنامه‌ریزی‌های لازم را انجام دهند. 

رئیس اداره میراث‌ فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی شهرستان طبس بیان کرد: شهرستان طبس دارای ظرفیت غنی در بخش غذا‌های محلی، شیرینی‌ها و نان‌های سنتی، ترشیجات، انواع مربا و همچنین آئین‌های به جامانده گذشته همچون شیوه سنتی کاشت داشت و برداشت است که به عنوان میراث ماندگار نیاز به مستند‌سازی و ثبت در فهرست میراث معنوی کشور دارد.

عرب عنوان کرد: در آبان ماه سال گذشته مهارت پخت شیرینی محلی رو ور کرده شهرستان (مشترک با شهرستان‌های بیرجند، بشرویه و خوسف) با شماره 2685 در فهرست میراث معنوی کشور به ثبت رسید.

انتهای پیام/251/

این خبر در هاب خبری وبانگاه بازنشر شده است

 

منبع : خبرگزاری تسنیم
ارسال از وردپرس به شبکه های اجتماعی ایرانی
ارسال از وردپرس به شبکه های اجتماعی ایرانی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

شانزده − سه =

دکمه بازگشت به بالا