جهاد کشاورزی همدان: گرانی گوشت به خاطر افزایش هزینه تولید است
به گزارش وبانگاه به نقل از خبرگزاری تسنیم از همدان، در حالی که جهاد کشاورزی استان همدان معتقد است هیچگونه کمبودی در عرضه گوشت قرمز گوسفند و گاوی در استان وجود ندارد، اما سوداگری و واسطهگری در کنار نوسان قیمتی نهادههای دامی عامل گرانی گوشت قرمز در این روزهای بازار گوشت همدان شده و گوشت گوساله کمیاب شده است.
بر همین اساس قصابان و فعالان بازار گوشت قرمز دلیل گرانی گوشت گوساله از گوسفندی را کمبود در عرضه شقه گوساله میدانند.
در حال حاضر نیاز مصرفی سرانه ماهیانه هر نفر در همدان 800 گرم گوشت قرمز است که با توجه به بالا رفتن قیمت این محصول پروتئینی استراتژیک در سبد خانوارها این عدد کمتر هم شده است.
بنا بر رصد میدانی خبرنگار ما در سطح عرضه بازار گوشت همدان، قیمت گوشت گوسفندی نوسانی بین 550 تا 560 را دارد و گوشت گوساله نیز با قیمت کیلویی 570 تا 580 در حال عرضه در بازار و فروشگاههای معتبر پروئینی همدان است.
روی خوش گوشت قرمز به گرانی از سال 97 تا 1400
مقایسه قیمت گوشت در یک بازه زمانی پنج ساله در سطح بازار گوشت استان همدان نشان میدهد قیمت هر کیلو گوشت گوسفندی پایان سال 97 حدود 91 هزار تومان بوده که در سال 98 کاهش پیدا کرده و به 89 هزار تومان رسیده است این کاهش قیمت چندان دوامی نداشته و گوشت در سال 99 به حدود 124 هزار تومان رسیده است که با واکنشهای زیادی از سوی مردم و قصابان مواجه شد، اما با این حال دولت باز هم نتوانست کنترلی روی بازار داشته باشد و در سال 1400 بار دیگر گوشت افزایش قیمت پیدا کرد و به 149 هزار تومان روی خوش نشان داد.
حمایت از تولید داخل و کمک گرفتن از گوشت وارداتی سیاست حاکم بر دولت سیزدهم
یکی از مهمترین سیاستهایی که همزمان با واگذاری امور به دولت سیزدهم در دستور کار قرار گرفت حمایت از تولید داخل و افزایش بهرهبرداری از توان داخلی بود که این موضوع در حوزه پرورش دام و تولید گوشت مورد نیاز کشور نیز مورد توجه قرار گرفت.
با توجه به این سیاست ضروری است تا ضمن نیازسنجی و شناسایی نژادهای دامی بومی که توانایی کمک به تولید را دارند اقدام به افزایش نقدینگی کرده و زمینه را برای تولید انبوده این نژادها فراهم کرد از طرفی با وجود فشار تحریمهای اقتصادی، واسطهها، گرانی نهادهها و… که اجازه نداد برنامه دولت در کنترل بازار گوشت قرمز صد در صد موفقیتآمیز پیش رود، دولت برای مهار این گرانی تصمیم به واردات گوشت قرمز با حجم بالا گرفت که در همین راستا مقرر شد از کنیا و برخی دیگر از کشورها گوشت وارد کشور شود.
علت افزایش قیمت گوشت قرمز چه بود؟
به طور کلی قیمت گوشت قرمز در اسفند ماه سال قبل با یک افزایش مواجه شد که خشکسالی و قاچاق دام، گرانی نهادهها و وجود دلالان از جمله دلایل آن عنوان شد، هرچند پس از صدور مجوز واردات، در فروردین قیمت گوشت قرمز کاهش جزئی داشت، اما در نیمه دوم خرداد هر کیلو گوشت گوساله تا 20 هزار تومان گرانتر شد و نیاز به واردات را بیش از پیش تقویت کرد.
در همین راستا داریوش سرحدی معاون توسعه بازرگانی و صنایع تبدیلی سازمان جهاد کشاورزی استان همدان در گفتوگو با خبرنگار تسنیم علت ارزانی قیمت گوشت در بعضی از کشورها نسبت به ایران توضیح داد: علت این اتفاق آن است که طبیعتاً هزینه تولید گوشت در ایران نسبت به کشورهای مرتعی مانند روسیه، ارمنستان، گرجستان و مغولستان به دلیل شرایط آبوهوایی خشک و نبود مراتع کافی، گرانتر تمام میشود.
سرحدی گفت: در شش ماهه نخست امسال 12 هزار و 615 تن گوشت قرمز در استان همدان تولید شده است که میتوان گفت ماهانه ظرفیت تولید استان حدود هزار و 500 تن گوشت گزارش شده و نیاز مصرفی نیز برابر با ظرفیت تولید است.
وی در پاسخ به اینکه اگر تولید کافی گوشت در استان وجود دارد چرا قیمت ها بالاست، گفت: بالا بودن قیمت گوشت در استان به دلیل بالا بودن هزینهها است، به خصوص قیمت نهادههای دامی؛ به طوریکه ذرت سال قبل هزار و 400 تومان بود اما امسال به 3000 تومان تا 3500 تومان رسیده است. همچنین یونجه نیز در حال حاضر با قیمت 10 تا 12 هزار تومان خریداری میشود که از نیازهای مهم تأمین خوراک دام به شمار میروند.
همدان در حال رایزنی برای گرفتن مجوز واردات 100 لاشه گوشت 390 هزار تومانی
وی همچنین از درخواست استان برای دریافت روزانه 100 لاشه گوشت گوسفند وارداتی برای کنترل بازار خبر داد و گفت: با توجه به افزایش مقطعی قیمت گوشت قرمز طی روزهای اخیر و اقدام دولت برای واردات گوشت گرم و منجمد، استان همدان به دنبال دریافت مجوز واردات 100 لاشه گوشت وارداتی برای عرضه در سطح بازار است.
این مقام مسئول افزود: قیمت هر کیلو گوشت وارداتی برای مصرفکننده 390 هزار تومان قیمتگذاری شده است که تأمین آن با ارز 28 هزار و 500 تومانی صورت گرفته است.
سرحدی در خصوص عوامل گرانی گوشت در بازار گفت: در حال حاضر علت گرانی گوشت، به فراوانی عنصر اصلی که دام زنده است ارتباطی ندارد، بلکه وضعیت موجود در کف بازار، افزایش سرسامآور محصولات مرتبط با تولید گوشت، افزایش هزینههای اجاره و نگهداری محلهای فروش و پرورش دام و گرانی نهادههای دامی است که باعث بالا رفتن قیمت تمام شده گوشت برای مصرفکنندگان شده است.
کمبود گوشت گوساله در استان قیمت این نوع گوشت را بالا برده است
علیاکبر سپهریوفا رئیس اتحادیه قصابان همدان نیز در گفتوگو با خبرنگار تسنیم گفت: در حال حاضر قیمت گوشت گوسفندی نوسانی بین 550 تا 860 را دارد و گوشت گوساله نیز با قیمت کیلویی 570 تا 580 در حال عرضه در بازار گوشت همدان است که دلیل بالا بودن قیمت گوشت گوساله از گوسفندی، کمبود پرورش گوساله در استان است.
وی ادامه داد: در حال حاضر گوشت قرمز در بازار بسیار فراوان است اما مشکل اصلی و عاملی که مردم را آزار میدهد، قیمت گوشت است. در واقع وضعیت بهگونهای است که مردم در خرید گوشت گوساله و گوسفندی ناتوان هستند.
وی با بیان اینکه قصابیها نقشی در گرانی گوشت قرمز ندارند، تصریح کرد: سود قصابان بر اساس نرخ مصوب اتحادیه محاسبه میشود و باید توجه داشت که کسادی بازار قصابیها و همچنین کاهش شدید قدرت خرید مردم عاملی شده تا برخی از فعالان این صنف به فکر تغییر شغل خود بیفتند.
این مقام مسئول گفت: در حال حاضر در برخی از استانهای جنوب کشور دام با قیمت بسیار کمتر از همدان ذبح و عرضه میشود که در جلسه ستاد تنظیم بازار استان پیشنهاد دادیم به منظور کنترل بازار گوشت استان، میتوان درخواست واردات گوشت از این استانها را داشت که در بازار همدان عرضه شود و قیمتها را بشکند.
سپریوفا افزود: هم اکنون واردات با میزان بالایی به کشور انجام میشود، اما همدان سهم چندانی از دریافت سهمیه این گوشتها ندارد و همین امر سبب شده تا قیمت گوشت در همدان نسبت به برخی شهرها بیشتر هم باشد.
وی عنوان کرد: بارها به مسئولان گفتیم قیمت گوشت را دلالها تعیین میکنند، ولی به حرف ما توجهی نکردند از طرفی از آنجا که همدان یک استان سردسیر است با قرار گرفتن در فصل سرد سال هزینه حمل و نقل مزید بر علت در گرانی گوشت قرمز خواهد شد که لازم است فکری به حال آن شود.
انتهای پیام/
این خبر در هاب خبری وبانگاه بازنشر شده است