جای خالی نان کامل در سفره مردم کرمانشاه
باوجود آنکه مصرف نان معمولی یا همان نان سفید بدون سبوس، عوارض متعددی در پی دارد، تنها نانوایی کرمانشاه که طی یک ماه گذشته، به پخت نان کامل با آرد سبوسگیری نشده، روی آورده بود، با تصمیم کارخانه آرد مجبور به تغییر رویه و پخت نان به روال سابق شد. |
به گزارش وبانگاه به نقل از خبرگزاری تسنیم از کرمانشاه، نان بخش مهمی از غذای اصلی و پایه مردم جهان را تشکیل میدهد و حدود 40 تا 50 درصد انرژی مورد نیاز، 45 درصد پروتئین، 80 درصد آهن و 30 درصد کلسیم مورد نیاز بدن یک فرد از طریق نان تأمین میشود. متوسط مصرف سرانه نان در دنیا 65 کیلوگرم و در ایران 37 درصد بیش از این میزان است.
بهبود کیفیت نان از طریق توجه به کیفیت گندم و آرد مصرفی، شیوه تخمیر آرد و استفاده غیرمجاز از جوش شیرین و بلانکیت، نوع حرارت مورد نیاز برای پخت، غنیسازی آرد، میزان ضایعات و دور ریز نان و مشکلات بهداشتی از جمله چالشهای نان محسوب میشود.
در سالهای اخیر متأسفانه بیماریهایی مانند دیابت، چاقی، فشارخون بالا، بیماریهای گوارشی و سرطان افزایش یافته و نسبت به گذشته بیشتر شده است. همین امر باعث شده تا توجه به مواد خوراکی سالم و غنی از جمله نان و آرد غنی و کامل در کانون توجه مردم و جامعه سلامت کشورمان قرار بگیرد.
در آرد کامل سبوسگیری به صورت حداقل انجام میشود. سبوس نان سبب جلوگیری از یبوست میشود. سبوس همچنین یکی از مواد غذایی مورد نیاز باکتریهای روده است که علیه بیماریهای میکروبی روده عمل کرده و سیستم ایمنی بدن را فعال میکند.
نانی که با آرد گندم سبوسدار پخته میشود طبق گفته کارشناسان سلامت میتواند از بیماریهایی مانند فشارخون، چربی خون، بیماریهای قلبی و عروقی و سرطان جلوگیری کند، زیرا این نان تمام املاح و مواد مورد نیاز بدن را در حد اعتدال دارد و سبب میشود تا بدن عملکرد مناسبی داشته باشد.
آرد گندمِ سبوسدار، عطر و طعم و ماندگاری بهتر و طولانیتری به نان میدهد و بر کاهش وزن، عملکرد دستگاه گوارش و تحریک رودهها تأثیر میگذارد.
با این حال شاهد پخت نان با آرد غنی و کامل نیستیم، زیرا تولید آرد کامل در کارخانه تولیدکننده این آرد در استان کرمانشاه متوقف شده است. به نظر میرسد با توجه به افزایش هزینههای تولید آرد کامل و صرف زمان بیشتر برای پخت نان با این آرد در نانوایی، باید مشوقهایی برای نانواییها به منظور پخت این نوع نان درنظر گرفت تا با استقبال نانواها مواجه شود. از سوی دیگر با توجه به تمایل مردم استان به استفاده از نان سفید، به نظر میرسد در زمینه استفاده از نان کامل که رنگ تیرهتری دارد هم یابد فرهنگسازی شود.
براساس ابلاغیه صادر شده، تمام استانها ملزم هستند تا پایان سال یک تا سه کارخانه آرد خود را با هدف تولید آرد کامل تجهیز و آماده کنند. بررسیها نشان میدهد تمام کارخانجات آرد کرمانشاه توانایی تولید آرد کامل را دارند و فقط کافی است با حمایت مسئولان مربوطه به این زمینه ورود کنند.
محمدرضا آمویی، فرماندار کرمانشاه به خبرنگار تسنیم گفت: فرهنگسازی برای پخت نان کامل و مصرف آن باید بین مردم و نانوایان صورت بگیرد، زیرا نتایج علمیپزشکی، پیامدهای زیانبار مصرف نان سبوسگیری شده را آشکار کرده است.
فرماندار کرمانشاه با بیان اینکه این موضوع در شورای آرد و نان استان مطرح خواهد شد، افزود: با توجه به اهمیت پیشگیری و اولویت آن نسبت به درمان با این اقدام از بسیاری از بیماریهای شایع در جامعه جلوگیری میشود.
بیماریهای گوارشی یکی از دلایل عمده مرگ و میر
مدیرکل بیمه سلامت استان کرمانشاه هم در گفتوگو با خبرنگار تسنیم در کرمانشاه یادآور شد: عمدهترین دلیل مرگ مربوط به بیماریهای غیرواگیر میشود. این بیماریها شامل انواع سرطان، بیماریهای قلبی و عروقی و بیماریهای گوارشی از جمله سلیاک میشود.
رضا تحویلیان با بیان اینکه درخواست پزشکان برای انجام آندوسکوپی و کولونوسکوپی نشاندهنده شیوع بیماریهای گوارشی است، گفت: یکی از مهمترین دلایل بروز این بیماریها بیتوجهی به غذا و نان سالم است. از همین رو بیمه سلامت از ابتدای امسال معاونتی با عنوان معاونت پیشگیری راهاندازی کرده است.
وی با اشاره به اینکه در تفاهمنامه امسال، آموزش سبک زندگی و رژیم غذایی توسط پزشک خانواده ابلاغ شده است، افزود: روستاها پایش خواهد شد و اگر این آموزشها توسط پزشکان خانواده صورت نگیرد، ما در پرداختهای خود به دانشگاه تعدیل ایجاد میکنیم.
افزایش چاقی دور شکم با مصرف نان سفید
مدیرکل بیمه سلامت کرمانشاه به مشکل تولید آرد کامل در استان هم اشاره کرد و گفت: گندمی که در کارخانجات استان به آرد تبدیل میشود، به دلیل نوع فرایندی که دارد به صورت افراطی سبوسگیری میشود و عمده ریزمغذیها و ترکیبات مغذی گندم از آن جدا میشود. از طرفی دمای بالای فرایند آرد کردن، سبب تخریب ترکیبات مغذی باقی مانده خواهد شد و ترکیب حاصله فقط سبب چاقی و افزایش اندازه دور شکم خواهد شد.
استقبال از نان کامل
تحویلیان با اشاره به افزایش چاقی دور شکم در استان کرمانشاه افزود: هماهنگیهایی با شرکت غله برای تولید آرد کامل انجام شده و با توجه به اینکه ممکن است مردم از نان تولید شده با این آرد استقبال نکنند، تصمیم بر این شد که فقط یک کارخانه این آرد را تولید و یک نانوایی هم به صورت پایلوت نان را پخت کند.
وی گفت: همچنین تصمیم بر این شد که این نانوایی فقط یک روز در هفته با آرد مورد نظر نان پخت کند، اما برخلاف تصور ما استقبال مردم از نان کامل بیش از نان معمولی بود.
تحویلیان با بیان اینکه روند پخت نان کامل یک ماه ادامه داشت، افزود: در این مدت بخش عمدهای از مشکلات بیماران گوارشی برطرف شد که به نظر میرسد با مصرف این نان بیارتباط نباشد.
پخت نان کامل متوقف شد
مدیرکل بیمه سلامت کرمانشاه با اظهار تاسف گفت: متأسفانه کارخانه آرد اعلام کرد که تولید آرد کامل فقط برای یک نانوایی صرفه اقتصادی ندارد و در نتیجه پخت نانوایی نیز به روال سابق خود یعنی پخت با آرد سبوسگیری شده، بازگشت.
تحویلیان با بیان اینکه در بسیاری از استانها نان کامل پخت میشود، افزود: درخواست میکنیم که این طرح در استان ما هم حداقل برای چند نانوایی سنگکی که به صورت غیرریزشی فعالیت دارند، اجرا شود تا شاهد کاهش شیوع بیماریهای غیرواگیر در استان باشیم.
نانوایان متقاضی ثبتنام کنند
رئیس اتحادیه خبازان کرمانشاه آخرین مسئولی بود که سراغ او رفتیم تا نظرش را درباره نان کامل و پخت آن در نانواییهای سطح استان بدانیم. عزیزی به خبرنگار تسنیم در کرمانشاه گفت: درخصوص تولید نان کامل مصوبهای در کارگروه نظام سلامت وزارتخانه تصویب و ابلاغ شده است که باید به طور کامل اجرا شود.
وی با بیان اینکه جلسات کارشناسی در این زمینه برگزار و مقرر شده هر سازمان و ادارهای به وظایف خود عمل کند، افزود: اتحادیه خبازان نیز بر همین اساس پیامی به تمام نانوایان مبنی بر ثبت نام متقاضیان پخت نان کامل در سامانه ارسال کرده است. همچنین در این مصوبه قید شده که به دلیل افزایش هزینههای تولید آرد و نان کامل باید در قیمت این محصولات بازنگری انجام شود.
پخت نان کامل به شرط افزایش قیمت
رئیس اتحادیه خبازان کرمانشاه تصریح کرد: شرایط پخت نان کامل سختتر و متفاوتتر از نان معمولی است و زمان بیشتری نیاز دارد، به همین دلیل احتمال دارد با کاهش پخت مواجه شویم.
عزیزی با اشاره به اینکه باید مشوقهایی برای نانوایان در نظر گرفته شود و قیمت نان نیز همچون استانهای دیگر افزایش یابد، گفت: برای تغییر زائقه مردم هم باید فرهنگسازی شود، زیرا رنگ نان کامل تیرهتر است و مردم همچنان در قید استفاده از نان سفید هستند.
انتهای پیام/
در صورت تمایل به مشاهده اخبار استانها پیشنهاد داریم از طبقه بندی استانی هاب خبری وبانگاه بازدید نمایید .
منبع | خبرگزاری تسنیم |