Get News Fast

 

پرواز مرغ با پای لنگ

لرستان اگرچه به گفته مسوولان در زمینه تولید و قیمت مرغ، از استان‌هایی با کمترین مشکل است، اما به نظر می‌رسد کمبودهای مقطعی و افزایش قیمت‌های موردی در برخی از شهرهای استان چالش برانگیز شده، موضوعی که تولیدکنندگان آن را ناشی از پای لنگ این صنعت می‌دانند.

خبرگزاری فارس لرستان- پریسا قربانی نژاد، چند روزی است که تولید مرغ در اغلب نقاط کشور کاهش یافته و در برخی مناطق نیز این محصول پروتئینی با افزایش قیمت مواجه شده است.

لرستان اگرچه به گفته مسوولان در زمینه تولید و قیمت مرغ، از استان‌هایی با کمترین مشکل است، اما به نظر می‌رسد کمبودهای مقطعی در برخی از شهرهای استان گاهی چالش برانگیز شده و مشکلاتی را برای شهروندان به وجود آورده، موضوعی که به گفته تولیدکنندگان ناشی از پای لنگ این صنعت است.

فرهنگ‌سازی برای خرید مرغ سایز

جعفر آروان؛ مدیرعامل اتحادیه مرغ‌داران استان به فارس گفت: اولین دلیل تفاوت دوره پرورش مرغ در لرستان با شمال، موقعیت جغرافیایی است چرا که مرغ ما در بازه ۴۵ روز به اندازه مرغ شمال رشد نمی‌کند، علاوه بر فرهنگ غذایی طول دوره پرورش نسبت به شمال بین ۶ تا ۱۰ درصد تفاوت زمانی با توجه به رطوبت و غلظت اکسیژن وجود دارد.ی تولید نهاده، سعی بر این است که عدم آموزش و عدم مصرف صحیح را جبران کنیم.

وی، یکی از دلایل عدم انطباق میزان خوراک مصرفی و بهره‌وری را شرایط فنی و مکانیزاسیون سالن‌های پرورش دانست و افزود: فرهنگ باید به سمت مصرف مرغ سایز برود و دولت هم همین هدف را دارد.

آروان ادامه داد: از طرفی چون کشتارگاه مرغ سایز را نمی‌خرند مگر به قیمت کمتر، مصرف کننده هم برایش دلپذیر نیست مرغ سایز را خریداری کند، از نظر دستوری بودن قیمت متاسفانه این وضعیت است و نبود منابع پروتئینی جایگزین مثل ماهی و گوشت قرمز به این مسئله بیشتر دامن می‌زند.

پرواز مرغ با پای لنگ

 

از تولیدکنندگان مرغ حمایت نمی‌شود

وی با بیان اینکه تمام فشار روی گوشت و مرغ است و ارزان‌ترین و قابل دسترس‌ترین منبع پروتئین همین گوشت مرغ است، افزود: اما متاسفانه حمایت‌های لازم صورت نمی‌گیرد و توجیه این است که نهاده دولتی داده می‌شود، نهاده‌ای که گاها یا تخصیص داده نمی‌شود یا ۲ تا ۳ ماه دیرتر به دست مرغ‌دار می‌رسد.

رئیس اتحادیه مرغداران لرستان ادامه داد: یکی از دلایل اصلی که مصرف مرغ در استان زیاد شده و نوسان قیمت موجب آزار مرغ‌دار شده و احتیاج پیدا می‌کنند که مرغ را با قیمت بالاتر بفروشند به این دلیل است که استان‌های همجوار تولید پایینی دارند.

آروان بیان داشت: در چند ماه گذشته که در بیشتر کشورها چالش تولید مرغ وجود داشت، ما از معدود استان‌هایی بودیم که تولید پایدار داریم و علاوه بر نیاز خود، نیازهای استا‌ن‌های همجوار را تامین می‌کردیم.

تشریح مشکلات تولیدکنندگان مرغ و گوشت

بابک ماسوری؛ عضو هیات علمی دانشگاه لرستان نیز در این خصوص اظهار کرد: در بررسی‌هایی که در سال‌های گذشته انجام شده، می‌دانیم که صنعت طیور به عنوان یک صنعت استراتژیک و به عنوان تامین کننده بخش پروتئین، اشتغال‌زایی و حتی بخش درآمد ارزی در کشور مطرح است، اما چالش‌های مختلفی در این زمینه وجود دارد.

وی، کمبود نهاده در دولت را چالش نخست صنعت پرورش مرغ عنوان و تصریح کرد: عدم مدیریت صحیح مصرف نهاده توسط واحدهای پرورشی و قیمت بالای نهاده‌ها در بازار آزاد از دیگر مسائل ست.

عضو هیات علمی دانشگاه لرستان ادامه داد: با اینکه آئین‌نامه‌هایی داریم که می‌توانند فارغ‌التحصیلان را به عنوان متخصص وارد فارم‌ها کنند، اما این دوستان به کار گرفته نمی‌شوند، بنا به هر دلایلی مرغ‌دار از حضور افراد متخصص در مرغداری امتناع می‌کند و این خود یک ضعف است.

توزیع ناکارآمد، عدم انطباق میزان خوراک تخصیص داده شده با عملکرد واقعی، الزام مرغ‌دار به پرداخت نقدی در یک بازه زمانی کوتاه مدت است، نبود نظارت بر کیفیت، انبارداری نامناسب از جمله مواردی بود که ماسوری به عنوان چالش‌های تولیدکنندگان صنعت مرغ برشمرد.

وی با بیان اینکه مشکل جایگزینی سویا را در کشور داریم، گفت: طی چند سال گذشته نتوانستیم جایگزین خوبی برای سویا تولید و عرضه کنیم و ما متکی به واردات هستیم، همچنان که حدود ۸۵ درصد نهاده‌های ما به صورت وارداتی است.

عضو هیات علمی دانشگاه لرستان بر تامین و تنظیم نیاز جوجه متناسب با ظرفیت استان تاکید کرد و افزود: می توان از ظرفیت تنها واحد جوجه‌کشی استان در این زمینه استفاده کرد.

ماسوری اظهار کرد: در مجموع اگر بخواهیم با توجه به شرایط کشور و استان‌های همجوار و کاهش تقاضتی گوشت قرمز یک برنامه‌ریزی انجام دهیم، ما باید حتما زنجیره را تکمیل کنیم، اگر این زنجیره را تکمیل کنیم حداقل حدود ۲۰ تا ۳۰ درصد نیاز استان را می‌توانیم تامین کنیم.

پرواز مرغ با پای لنگ

 

صنعت مرغداری با چالش تامین نهاده‌ها مواجه شده است

صادق اسدالهی معاون بهبود تولیدات دامی جهادکشاورزی لرستان نیز گفت: در سطح دنیا سالانه تقریبا حدود ۳۵۰ میلیون تن انواع گوشت تولید می‌شود، بانک جهانی آن را کمی بیشتر گرفته یعنی بین ۳۵۰ میلیون تن تا ۳۷۰ میلیون تن متغیر است، از این ۳۵۰ میلیون تن، ۱۲۰ میلیون تن برای بخش طیور است و ۲۳۰ میلیون تن برای بخش دام. بانک جهانی آن را ۳۷۰ میلیون تن اعلام کرده که ۲۵۰ میلیون تن آن مربوط به بخش دام و ۱۲۰ میلیون تن برای بخش طیور است.

اسدالهی با بیان اینکه در کشور خودمان سالانه حدود ۲.۶ میلیون تن گوشت مرغ تولید می‌شود، افزود: برخی سال‌ها در رتبه هفتم دنیا هستیم و برخی سال‌ها در رتبه هشتم دنیا و جز کشورهای عمده تولید کننده مرغ در دنیا هستیم‌.

وی، میزان تولید مرغ در استان را ۲.۸ تا ۳.۱ درصد تولید گوشت کشور عنوان و تصریح کرد: یعنی حدود ۸۰ هزار تن از تولید ۲.۶ میلیون تنی کشور مربوط به لرستان است.

معاون بهبود تولیدات دامی جهادکشاورزی لرستان ادامه داد: ماه قبل روزانه ۱۶۵ تن مرغ روانه بازار مصرف کردیم، که در حدود ۳۰ تا ۳۵ تن بالاتر از نیاز مصرف استان روانه بازار می‌کنیم. بنابراین از جمله استان‌های کشور هستیم که از لحاظ تولید و ارسال گوشت و همچنین قیمت پایدار هستیم.

اسدالهی با بیان اینکه صنعت مرغداری لرستان که بالغ بر ۷ هزار میلیارد تومان سرمایه‌گذار آن است، گفت: این صنعت اکنون در رابطه با تامین نهاده‌ها با چالش اساسی مواجه شده است.

وی تصریح کرد: از ابتدای آذرماه تا کنون حدود یک میلیون و ۴۰۰ هزار قطعه جوجه‌ریزی داشتیم که پیش‌بینی می شود این مقدار تا دی ماه به ۴ تا ۴ میلیون و ۴۰۰ هزار قطعه جوجه‌ریزی برسد تا بتوانیم ایام عید و ماه مبارک رمضان را به خوبی سپری کنیم.

تجار نیاز کشور به سویا را حل کنند

علی حسن فرج زاده؛ مدیرکل پشتیبانی امور دام لرستان بیان داشت: در بخش طیور با تامین دانه جو و ذرت مشکلی نداریم و هم بخش خصوصی و هم دولتی ثبت سفارش داده‌ایم، اما بیشترین مشکل مربوط به دانه سویا است.

وی خاطرنشان کرد: اگر تجار بتوانند بخشی از نیاز کشور به سویا را حل کنند، بخشی از مشکل تغذیه طیور حل می‌شود.

پایش مشکلات مرغ‌داران

محمد خاکی رئیس اتاق بازرگانی لرستان با اشاره به مشکل تولید مرغ در استان و سطح کشور، گفت: ما نگاه علمی به موضوعات داریم و مشکل مرغ‌داران را از زنجیره مرغ‌داری شروع کردیم از نهاده و خوراک دام تا تولید و کشتارگاه‌ها و توزیع بازار را مورد مطالعه قرار دادیم و نتایج را در جلسه شورای گفت‌وگوی دولت و بخش خصوصی  ارائه کردیم و مقرر شد پیشنهادهای اتاق بازرگانی مورد بررسی قرار گیرد.

خاکی تصریح کرد: شیوه‌های جایگزین دان را پیشنهاد دادیم که سبب می‌شود قیمت تمام شده مرغ کاهش پیدا کند و حاشیه سود مرغداران افزایش پیدا کند.

پایان پیام/


در صورت تمایل به مشاهده اخبار استان ها پیشنهاد داریم از طبقه بندی استانی هاب خبری وبانگاه بازدید نمایید.

منبع خبرگزاری فارس
ارسال از وردپرس به شبکه های اجتماعی ایرانی
ارسال از وردپرس به شبکه های اجتماعی ایرانی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

20 − 14 =

دکمه بازگشت به بالا