Get News Fast

 

ثبت گونه جدید باکتریوفاژ در دنیا از سوی پژوهشگران شیرازی

برای اولین‌بار در دنیا گونۀ جدیدی از باکتروفاژی به‌نام آرش و جنس آرش‌ویروس از سوی پژوهشگران دانشگاه شیراز، در پایگاه NCBI به ثبت رسید.

وبانگاه به نقل از خبرگزاری تسنیم:

ثبت گونه جدید باکتریوفاژ در دنیا از سوی پژوهشگران شیرازی

به‌گزارش خبرگزاری تسنیم از شیراز به نقل از روابط‌عمومی دانشگاه شیراز، طی انجام رساله دکتری دکتر محمدهاشم یوسفی در رشته بهداشت مواد غذایی، به‌ راهنمایی سعید حسین‌زاده، ‏ استاد دانشکده دامپزشکی دانشگاه شیراز، برای اولین‌بار در دنیا یک باکتریوفاژ جدید از محیط جداسازی و ویژگی‌های ریخت‌شناسی، عملکردی و ژنومی آن با استفاده از تکنیک‌های روز دنیا از جمله تکنیک Whole Genome Sequencing مورد بررسی قرار گرفت که پس از انجام بررسی‌های علمی لازم مشخص شد، این باکتریوفاژ دارای یک ژنوم کاملا جدید است که در پایگاه NCBI به‌عنوان یک جنس و گونه جدید، به نام جنس Arashvirus و گونه Arash ثبت شد.

تشکیل تیم تحقیقاتی برای بررسی جنبه‌های مختلف باکتریوفاژ‌ها

حسین‌زاده، استاد دانشگاه شیراز با اعلام این خبر گفت: امروزه بشریت با پدیده بسیار چالش‌برانگیز مقاومت به آنتی‌بیوتیک مواجه است. به این معنا که باکتری‌های عامل بیماری‌های انسانی و دامی و حتی گیاهی در حال مقاوم‌شدن به طیف وسیعی از آنتی‌بیوتیک‌های موجود هستند و بنابراین حتی درمان ساده‌ترین عفونت‌ها نیز با چالش جدی مواجه خواهد بود. مصرف بی‌رویه و نابه‌جای آنتی‌بیوتیک و درمان‌های آنتی‌بیوتیکی ناقص از عوامل بروز این پدیده به شمار می‌رود. 

وی ادامه داد: از آنجاکه آنتی‌بیوتیک‌ها در پزشکی، دامپزشکی، صنایع کشاورزی، غذایی، دامپروری و همچنین آبزی‌پروری نیز استفاده می‌شود، چالش‌های ناشی از مقاومت به آنتی‌بیوتیک‌های موجود در سراسر جهان بیش از پیش مورد توجه قرار گرفته است و پژوهشگران در حال تلاش برای یافتن راه‌های جایگزین یا مکمل برای آنتی‌بیوتیک‌ها هستند. یکی از راه‌های جایگزین که در سال‌های اخیر مورد اقبال قرار گرفته است، ویروس‌های آلوده‌کننده باکتری‌ها (باکتریوفاژها) هستند که به‌طور طبیعی در محیط‌زیست حضور دارند. مزیت‌های باکتریوفاژ‌ها شامل اختصاصیت آنها برای جنس‌های خاص باکتریایی، خودتکثیرشوندگی، عوارض جانبی کمتر، جذب سریع و تاثیرات زیست‌محیطی کمتر است. 

این استاد دانشگاه بیان کرد: دکتر محمدهاشم یوسفی، دانش‌آموخته دکتری دامپزشکی و دکتری تخصصی بهداشت مواد غذایی دانشگاه شیراز در رساله دکتری خود با راهنمایی بنده، در دانشگاه شیراز و دانشگاه کاتولیک لوون بلژیک، موفق شد تعدادی باکتریوفاژ جدید اختصاصی باکتری سالمونلا از منابع محیطی شیراز و شهر لوون بلژیک جداسازی کند. ویژگی‌های فنوتیپی و ژنوتیپی این باکتریوفاژ‌ها شناسایی شد و پس‌از انجام بررسی‌های لازم، توالی کامل ژنوم یکی از آنها ضمن تأسیس یک جنس و گونه کاملا جدید باکتریوفاژی با نام قهرمان اساطیری ایرانی؛ آرش در پایگاه مرکز ملی اطلاعات زیست‌فناوری ایالات متحده (NCBI) به ثبت رسید.

به گزارش تسنیم یک تیم تحقیقاتی متشکل از اعضای هیئت‌علمی گروه بهداشت دانشکده دامپزشکی دانشگاه شیراز‏‏، دانشگاه علوم پزشکی شیراز، دانشگاه کاتولیک لوون بلژیک و دانشگاه توبینگن آلمان در چندسال اخیر‏، کار‌های تحقیقاتی را روی باکتریوفاژ‌ها شامل جنبه‌های مختلف از جمله جداسازی‏، شناسایی و بررسی ویژگی‌های ریخت‌شناسی، عملکردی و ژنومی و استفاده از آنها به‌عنوان مواد ضدمیکروبی بیولوژیک در صنایع غذایی برای مهار پاتوژن‌های غذایی و همچنین درمان عفونت‌های انسانی را آغاز کرده است. انجام رساله دکتری دکتر محمدهاشم یوسفی از جمله اقدامات تیم تحقیقاتی نام‌برده است که مقالات علمی متعددی را نیز در این زمینه، در نشریات معتبر بین‌المللی‏ به انتشار رسانده است.

انتهای پیام/424

 

© خبرگزاری تسنیم
ارسال از وردپرس به شبکه های اجتماعی ایرانی
ارسال از وردپرس به شبکه های اجتماعی ایرانی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

بیست − چهارده =

دکمه بازگشت به بالا