تأمین 30 درصد از نیاز غذایی استان تهران در دستور کار+ فیلم
مدیرکل جهاد کشاورزی استان تهران گفت: در استان تهران در مواقع التهاب با مشکل تأمین مواد غذایی مواجه میشویم، از اینرو ضروری است که نیاز حداقلی در استان تأمین شود؛ لذا ساز و کار تولید ۳۰ درصد از اقلام اساسی در استان تهران در دستور کار قرار دارد. |
تأمین 30 درصد از نیاز غذایی استان تهران در دستور کار+ فیلم
به گزارش بخش استانی وبانگاه به نقل از خبرگزاری تسنیم از استان تهران، جبرئیل برادری؛ مدیرکل جهاد کشاورزی استان تهران با حضور در خبرگزاری تسنیم به سؤالاتی در خصوص الگوی کشت، تأمین امنیت غذایی در پایتخت، ضریب خوداتکایی، مگافارم، پسابها و … در استان تهران پاسخ داد که مشروح آن در ادامه آمده است:
تسنیم: الگوی کشت در استان تهران و تأثیر آن بر افزایش تولیدات کشاورزی چیست؟
در استان تهران منابع آبی محدود است، لذا با توجه به شرایط اقلیمی و در راستای رعایت الگوی کشت، باید در کشتهای پٌرآببر تجدیدنظر صورت گیرد.
برنامه استان تهران در زمینه رعایت الگوی کشت تعیین و مقرر شده و بر این اساس از کشاورزان خواسته میشود که در موقعیتهای مناسب به کشت محصولات آببر اقدام کرده و در مناطقی که با کمبود منابع آبی مواجه هستیم از کشت اینگونه محصولات خودداری کنند.
تسنیم: آیا برنامهای برای تولید محصولات کم آببر دارید؟
باید برنامهریزی مناسب صورت گیرد و نیاز کشور مشخص شود تا تولید محصول براساس نیاز موجود انجام شود، در این زمینه و در تولید محصولات پرآببر نگاه صادراتی و تولید مازاد صرفه اقتصادی نداشته و بهتر است که محصولات کم آببر با هدف صادرات تولید شود.
نگاه صادراتی باید در زمینه گیاهان کم آببر توسعه یابد و از آنجاکه منابع آبی استان تهران محدود است؛ براساس الگوی کشت و محدودیتها و مشوقهای کشت، در حال حاضر در بیش از 60 هکتار از اراضی کشاورزی استان تهران هندوانه کشت نمیشود.
تسنیم: بهزراعی و بهنژادی در استان تهران مورد استفاده قرار گرفته است؟
کشت محصولات اساسی از جمله گندم، جو و کلزا در برنامه کشت استان تهران قرار دارد. از آنجاکه استان تهران رتبه دوم تولید شیر کشور را دارد و تقریباً 8500 واحد تولیدی دامداری در استان وجود دارد؛ بهمنظور تأمین نیاز علوفهای، کشت ذرت علوفهای که جزو کشتهای آب بر محسوب میشود؛ در استان تهران با استفاده از روشهای به زراعی و به نژادی در دستور کار قرار گرفته و بر این اساس عملکرد در واحد سطح این نوع محصول اصلاح و در نهایت رقم آن اصلاح شد.
در روش بهزراعی و بهنژادی، ارقامی که دیررس بودند و زمان دوره رویشی آنها 3 ماه بود، با حفظ پتانسیل عملکرد در واحد سطح زودرس شدند.
.
تسنیم: از آبهای نامتعارف برای چه نوع کشت استفاده میشود؟
در راستای بهبود الگوی کشت، تلاش کردیم تا در مناطقی که آبهای نامتعارف وجود دارد، برنامهریزی برای کشت گیاهان صنعتی بهمنظور افزایش بهرهوری در دستور کار قرار گیرد.
در الگوی کشت امسال، میزان کشت دانههای روغنی 2 هزار هکتار بود اما در نهایت 1800 هکتار کشت شد که با توجه به خسارتهای وارد شده، مانند حمله پرندگان و …؛ 1500 هکتار از این کشت قابل برداشت است.
تسنیم: در زمینه کشت دانههای روغنی، استان تهران در چه وضعیتی قرار دارد؟
الگوی کشت دانههای روغنی در استان تهران باید توسعه و افزایش پیدا کند، زیرا در حوزه دانههای روغنی 90 درصد وابسته هستیم و سرانه ما نیز زیاد نیست و اگر این کشت در سطح کشور عملیاتی شود، میتوانیم نیاز خانوار را تأمین و به خودکفایی برسیم، اما این مقوله نیاز به مشوقها و حمایتهایی دارد که باید از سوی دولت پیگیری شود.
کشت دانههای روغنی در استان تهران، پایداری در تولید، رعایت تناوب در کشت، کنترل بیماری و آفت و علفهای هرز و … را به همراه خواهد داشت و درواقع میتوان گفت این گیاه بسیار اثربخش در تناوب تولید محصولات استراتژیک است که باید در استان تهران براساس شاخصهای تعیینشده در دستور کار قرار گیرد.
تسنیم: خوداتکایی در استان تهران در چه مرحلهای قرار دارد؟
ضریب خوداتکایی در استان تهران در حال حاضر 90 درصد است و بهبود این وضعیت جزو سیاستهای جهاد کشاورزی است و در برنامه هفتم ابلاغ خواهد شد.
تنظیم بازار به جهاد کشاورزی واگذار شده، زیرا که جهاد کشاورزی مجموعهای حامی تولید و خدمتگزار است؛ لذا برنامه راهبردی ما براساس نیاز استان تهران تنظیمشده که حدود 20 میلیون نفر جمعیت ساکن و شناور دارد، لذا تأمین نیاز غذایی مردم باید اجرایی شود.
در استان تهران با جمعیتی 20 میلیونی مواجه هستیم که به لحاظ محدودیتهایی که در حوزه زیستمحیطی و غیره وجود دارد، امکان تأمین کلیه نیاز در استان وجود ندارد.
تسنیم: وضعیت استان تهران از نظر واحدهای تولیدی فعال و نیمه فعال چگونه است؟
براساس برنامهریزیهای انجام شده، در استان تهران باید ظرفیتهای جدیدی ایجاد شود، لذا در تحقق این شاخصه ظرفیتهایی از قبل وجود داشت اما غیرفعال بود که وارد مدار شد.
در حال حاضر در سایر استانهای کشور نیز همانند تهران نیاز جمعیتی به مواد غذایی افزایش پیداکرده؛ بهطور مثال استانی که در گذشته مازاد تولیدش را برای استان تهران ارسال میکرد، در حال حاضر به دلیل افزایش جمعیتی که اتفاق افتاده و توسعهای که به لحاظ کلانشهری رخ داده، تنها امکان تأمین نیاز همان استان را دارد.
تسنیم: چه میزان از اقلام اساسی در استان تهران تولید میشود؟
بهمحض ایجاد التهاب در بازار، سایر استانها که تأمینکننده بخشی از نیاز استان تهران هستند، اعلام میکنند که اولویت با تأمین نیاز همان استان است و فقط مازاد تولید را در اختیار تهران قرار میدادند، لذا در استان تهران در مواقع التهاب با مشکلات تأمین مواد غذایی مواجه میشدیم، ازاینرو ضرورت پیدا کرد که حداقل 30 درصد از نیاز مواد غذایی و اقلام اساسی در استان تهران تأمین شود.
ما از لحاظ پدافندی باید سازوکار تأمین 30 درصد از نیاز استان را ایجاد کنیم، تا اگر زمانی با مشکلاتی از قبیل مسدود شدن جادهها، حوادث غیرمترقبه و … مواجه شدیم، امکان تأمین بخشی از نیاز استان وجود داشته باشد.
موضوع تأمین نیاز در استان تهران به تصمیم گیران در این حوزه تبیین شد تا باوجود کمبود منابع آبی، سازوکاری برای تأمین نیاز استان تهران به لحاظ پدافندی فراهم شود.
تسنیم: آیا برنامهای برای ایجاد مگافارم دارید؟
در راستای تأمین نیاز استان تهران در همین استان، برنامهریزیها و امکانسنجیها برای تأمین نیاز در داخل استان انجام و اراضی شناساییشده است. برای ایجاد مگافارمها در شهرستانهای استان تهران، اماکنی در ری و ملارد شناسایی شده است.
در استان تهران با چالشی بهعنوان کمبود منابع آبی مواجه هستیم اما ظرفیت استفاده از پسابها نیز در این استان وجود دارد و میتوانیم با استفاده از پسابهای تصفیهشده که از لحاظ کمی و کیفی، قابلیت استفاده در بخش کشاورزی را دارد، به توسعه کشاورزی و پرورش الگوی کشت بپردازیم.
تسنیم: پسابهای تصفیهخانهها چه میزان در حوزه کشاورزی استفاده میشود؟
در بیشتر شهرستانها توسعه شهری اتفاق افتاده و پسابها نیز باید تصفیه شود، براساس برنامه و دستورالعمل باید بخشی از چاههای آب به مگافارمها و واحدهای تولیدی اختصاص یابد و پسابهای تصفیهشده که ظرفیتی بالقوه و بالفعل است در حوزه کشاورزی مورد استفاده قرار گیرد.
استفاده از پساب تصفیهخانهها با توجه به توسعه شهر در بیشتر شهرستانهای استان تهران در اولویت قرارگرفته و در حال حاضر بخشی از آنها نیز به بهرهبرداری رسیده است.
حقابه کشاورزان در برخی شهرها دچار چالشهایی شده و منابع آبی آبیاری اراضی کشاورزی در حال حاضر برای تأمین آب شرب مورد استفاده قرار میگیرد، لذا براساس برنامهریزی صورت گرفته بهاندازه حقابه هر مالک، از پساب تصفیهخانه در اختیار کشاورز قرار خواهد گرفت.
در استان تهران 1/5 میلیارد مترمکعب آب مصرف میشود که عدد بسیار قابلتوجهی است و 80 درصد آن تبدیل به فاضلاب میشود، لذا هنر ما این است که پساب تصفیهشده متناسب با نیاز کشاورزان در اختیار بخش کشاورزی قرار گیرد.
در حال حاضر 200 میلیون مترمکعب از پساب تصفیهخانهها در اختیار بخش کشاورزی قرار میگیرد و باقی این پساب تصفیهشده نیز برای بهرهمندی کشاورزان در دستور کار قرار دارد.
با اختصاص پساب تصفیهشده تصفیهخانهها به کشاورزان چاههای آب به واحدهای تولیدی بهویژه مرغداریها تعلق میگیرد تا زنجیره غذایی تکمیل و از تمام ظرفیتها استان تهران برای تولید اقلام اساسی استفاده شود.
تسنیم: مازاد تولید استانها و نیاز برخی استانها به موادغذایی بیشتر چطور تأمین میشود؟
استان تهران از لحاظ وضعیت توپوگرافی و وضعیت اجتماعی و جمعیت حاضر در استان مورد توجه است و از لحاظ مسکونی مورد اهمیت قرار گرفته و مدام در حالتوسعه شهری هستیم و در حال حاضر برخی از شهرستانهای استان تهران بهاندازه سایر استانها جمعیت دارند.
با توجه به اینکه استان تهران بیشتر از لحاظ مسکونی توسعهیافته و امکان وجود واحدهای تولیدی در شهرها وجود ندارد، لذا نیاز استان تهران باید توسط سایر استانها تأمین شود.
از لحاظ پدافندی در استان تهران باید امکان تأمین بخشی از نیاز غذایی که بتوان در مواقع التهاب کنترل بازار را در دست گرفت، وجود داشته باشد، در بسیاری از استانها تولید بیش از نیاز استان صورت میگیرد لذا مازاد تولید آن استان باید در سایر استانها مورد استفاده قرار گیرد.
تسنیم: جایگاه استان تهران در تولید کشور کجاست؟
استان تهران در کل کشور از نظر حجم تولیدات و ارزشافزوده بخش کشاورزی جایگاه ششم را دارد، اما از نظر وسعت اراضی و توان و پتانسیل تولید در رتبه 29 قرارگرفته، این به آن معناست که با توجه به میزان تولیدات و نسبت به اراضی جایگاه خوبی را در کل کشور داریم و در استان تهران ازلحاظ تأمین مرغ مصرفی، باید 30 درصد از میزان مصرف در استان تولید شود تا امکان مدیریت التهابات مشکلات وجود داشته باشد.
جهاد کشاورزی مجموعهای حامی تولیدی و خدماتی است، در جهاد کشاورزی همواره تلاش میکنیم، مردم در آسایش باشند و به لحاظ معیشتی، فراوانی کالا و نظارتهایی که وجود دارد، در امنیت کامل باشند که در این راستا جهاد کشاورزی وظیفه تنظیم بازار را بر عهده گرفت.
تا سال 1402 نظارت و تأمین را بر بازار انجام دادیم و خوردهفروشیها و عمدهفروشیها تحت نظارت قرار گرفتند و با توجه به فراوانیهای موجود، التهابات نیز کاهش پیداکرده و با افزایش تولید واردات مدیریت شد.
از ابتدای سال 1403 نظارت بر عمدهفروشیها به سازمان حمایت و سازمان صمت واگذار شد و جهاد کشاورزی در کنار این دو دستگاه خدمات رسان پیگیر نظارتها بر کشتارگاهها، مراکز فروش عمده میدان بهمن، فروشگاههای زنجیرهای، مراکز بستهبندی بود و بازرسی و مدیریت صورت گرفت.
تسنیم: با التهاب بازار چه میکنید؟
جهاد کشاورزی در تأمین کالاهای اساسی در مناسبتهای مختلف و رصد بازار بهصورت شبانهروزی با تیمهای کارآمد رصد و نظارت را انجام میدهد و هرگونه التهابی که در بازار وجود داشته باشد، سریع برطرف خواهد شد.
در توزیع گوشت و مرغ منجمد و گوشت گرم و مرغ گرم اقدام لازم صورت میگیرد و التهابات پیگیری خواهد شد و براساس برنامهریزیها پیشبینیهای لازم برای تأمین اقلام اساسی در دستور کار قرار دارد.
در راستای تأمین اقلام اساسی مرتبط با ماه محرم از جمله شکر، برنج و گوشت؛ پیشبینیهای لازم صورت گرفته که نیاز هیئات و مراسم مذهبی تأمین و در زمان مناسب توزیع خواهد شد.
در پایان سال گذشته نیز که مصادف با ابتدای ماه رمضان و ایام پایانی سال بود مدیریت به گونه صورت گرفت که التهابی در بازار مشاهده نشد؛ درحالیکه برخی افراد فرصتطلب در این مواقع به دنبال برهم زدن نظم بازار هستند که با تدابیر اندیشیده شده از رفتارهای سودجویانه آنها جلوگیری به عمل آمد.
تسنیم: میزان تولید اقلام کشاورزی در استان تهران چقدر است؟
در استان تهران با تلاش حدود 15 هزار واحد تولیدی و خدماتی، بیش از 7 میلیون تن محصولات کشاورزی تولید میشود که بر این اساس استان تهران سهم عمدهای را در تأمین امنیت غذایی، اشتغال و کسبوکارهای مرتبط با بخش کشاورزی به خود اختصاص داده است.
یکی از شاخصهای بخش کشاورزی در استان تهران، وجود واحدهای تولیدی شاخص با بهرهوری بالا در تولید و استفاده بهینه از منابع محدود آبوخاک است و درواقع استان تهران در تولید 19 محصول کشاورزی رتبه اول تا چهارم کشور را به خود اختصاص داده است.
در استان تهران در تولید محصولات زراعی رتبه ششم کشور را داریم و در بهرهوری رتبه دوم کشور را و بیشترین عملکرد در واحد سطح مربوط به استان تهران است.
نیاز مرغ در استان تهران در حالت حداکثری 500 تن است، در ایام پایان سال و ماه مبارک رمضان 2300 تن مرغ در استان تهران توزیع شد و با توجه به فراوانی محصول در بازار، از ایجاد التهاب توسط سودجویان جلوگیری و مرغ بهاندازه نیاز مردم در تمامی ایام وجود داشت.
نظارت و مراقبت باید از سوی دستگاههای نظارتی صورت گیرد، ما باید تدبیر و مراقبت داشته باشیم و هنگامیکه رویکرد ما جهادی و تحولی باشد و تلاشهای شبانهروزی صورت بگیرد از وقوع رفتارهای سودجویانه جلوگیری خواهد شد.
انتهای پیام/
© | خبرگزاری تسنیم |