واکاوی قصه نانواییهای همدان در قیمتگذاری نان
با اینکه تاکنون طرحهای مختلفی برای ساماندهی وضعیت نان اجرا شده، اما نتوانسته جلوی تخلفات را در همدان بگیرد و تنور قیمتگذاری خودمختار نانوایان حسابی داغ است. |
به گزارش بخش استانی وبانگاه به نقل از خبرگزاری تسنیم از همدان، کمتر از یک ماه گذشته بود که قیمت نان در همدان به یک باره دچار تغییر و افزایش قیمت 25 درصدی شد بر اساس این تصمیم در حال حاضر قیمت نان لواش 5 هزار و 625 ریال است که قبلا 4 هزار و 500 ریال بود همچنین قیمت نان بربری سنتی و ماشینی نوع یک 15 هزار ریال و نوع دو به مبلغ 20 هزار ریال و نان سنگک ماشینی و سنتی نوع یک یارانهای به مبلغ 20 هزار ریال، سنگک ماشینی و سنتی نوع دو یارانهای 25 هزار ریال در حال توزیع است.
در کنار افزایش قیمت نان در همدان که گفته شد در پاسخ به خواسته نانواها که مدعی بودند پخت آنها به صرفه نیست، انجام شده است موضوع دیگری نیز مردم را نسبت به قیمت نان در همدان حساس کرده و آن پخت انواع نان با قیمت سلیقهای نانوایان به بهانه کنجدی، سبزی شده و غیره است.
مردم درباره کیفیت و قیمت نان چه میگویند؟
جریان پیش آمده باعث شده تا نظرات مردم همدان نسبت به کیفیت و قیمت نان در همدان متفاوت باشد، برخی افزایش قیمت نان را مشروط بر بالارفتن کیفیت پخت و توزیع قبول دارند و معتقدند افزایش قیمت نسبت به تورم و قیمت سایر کالاهای خوراکی قابل قبول است.
عدهای دیگر که جامعه آماری بیشتری را در برمیگیرند، اما از افزایش قیمت و رفتارهای دلخواه نانوایان نسبت به دریافت هزینه پخت خود به بهانههای مخالف گلایهمند هستند.
رضا یکی از شهروندان همدانی است که در این خصوص به خبرنگار ما گفت: یادم هست که قبلا با پانصد تومن میتوانستیم حداقل پنج عدد نان لواش بخریم، اما الان با همین قیمت تنها یک عدد نان لواش میتوانیم تهیه کنیم که تازه نصف آن هم سوخته و اگر سالم هم باشد، حجم آن کوچک و مانند قبل نیست.
وی تاکید کرد: ما مردم عادی که نمیتوانیم تعیین قیمت کنیم، اما خوب است قیمت منصفانه باشد هم مسئولان در قیمتگذاری انصاف را رعایت کنند و هم نانوایان نسبت به پخت با کیفیت انصاف را مدنظر قرار دهند.
پخت در یک نوبت به بهانه کمبود آرد
یکی دیگر از شهروندان همدانی به خبرنگار ما گفت: در برخی از نانواییهای سطح شهر به بهانه کمبود آرد تنها در یک نوبت پخت انجام میشود و مردم منطقه را با مشکل مواجه کردهاند.
ناصر رستمی افزود: کیفیت پخت نان متاسفانه بدون نظارت انجام میشود و به شخصه بارها دیدهام به واسطه دوست و رفیق بازی خطا و مشکلات را زیر سیبیلی رد میشود و آن طور که باید بر توزیع درست نان سختگیری انجام نمیشود.
یکی دیگر از شهروندان همدانی نیز گفت: در برخی واحدهای پخت نان در سطح شهر همدان آنقدر دریافت قیمتهای متفاوت به بهانه کنجدی بودن نان یا پاشیدن سبزیجات روی آن معمول و عادی شده که آنها دیگر به ندرت اقدام به پخت نان معمولی میکنند و اگر هم اعتراضی داشته باشیم باید کلی در صف بمانیم تا اول متقاضیان خرید این نوع نانها که به صرفه و مورد دلخواه نانواها است نان بخرند و بعد نوبت ما شود.
پخت آزاد، خواسته تعداد زیادی از نانوایان همدانی است
آن طرف قصه اعتراضهای مردم نسبت به وضعیت نان در همدان نانوایان قرار دارند گروهی که معتقدند مجوز پخت آزاد میتواند چارهساز مشکلات موجود باشد.
یکی از نانوایان همدانی به خبرنگار ما گفت: تا زمانی که نان تک نرخی نشود کماکان مشکلات آن پابرجا است و ربطی به هیچ دولت و مسئولی هم ندارد.
وی افزود: واحد خود من در حال حاضر آزاد پز است و هیچ تاثیری گرانی 25 درصدی اخیر نان در همدان بر وضعیت پخت و توزیع ما نداشته، اما از همکارانم بارها شنیدهام که صرفا به دلیل استفاده از یارانه آرد با چه مشکلاتی مواجه هستند.
یکی دیگر از نانوایان همدانی نیز معتقد است که پخت نان معمولی چندان به صرفه نیست و در این خصوص به خبرنگار ما گفت: پخت نان معمولی برای نانواییها چندان صرفه اقتصادی ندارد و سود یک نانوا بیشتر در پخت نانهای کنجدی، خشخاشی یا سبزی زده شده است.
وی ادامه داد: خیلی از واحدهای نانوایی همدان اجارهای هستند و حداقل ماهی 50 تا 100 میلیون اجاره پرداخت میکنند، بنابراین باید شرایط کار به شکلی باشد که حداقل صرفه برای نانوا و تامین هزینهها را برای او داشته باشد.
دیگر نانوای همدانی نیز به خبرنگار ما گفت: اینکه برخی شهروندان معترض به کیفیت نان هستند را خود من به عنوان یک نانوا قبول دارم، چرا که واقعا برخی از همکاران بیانصافی کرده و رعایت قوانین را نمیکنند.
وی افزود: متاسفانه بازرسیها از نانوایی هم ختم به پرداخت جریمه نقدی شده که نانواها متخلف به راحتی بعد از پرداخت آن کار اشتباه قبلی خود را مجدد از سر میگیرند.
نانواییها ملزم به درج نرخنامه مصوب هستند
رئیس اتحادیه نانوایان همدان نیز با بیان اینکه هزینه توزیع و پخت نان طبق دستورالعمل و مصوبه قانونی برای واحدهای نانوایی همدان در نظر گرفته شده است، گفت: تعدی از قیمت مصوبه جرم است و نانواییها ملزم به درج نرخنامه مصوب هستند در غیر این صورت مورد برخورد جدی قرار خواهند گرفت.
ابوذر گلمحمدی در گفتوگو با خبرنگار ما درباره اینکه نانوایان در همدان به ترههای مختلف نان را عرضه میکنند و استان چه نقشی در این زمینه دارند، گفت: نظارت بر عهده استان است، اگر چه معتقدیم اقتصاد نانواها باید مورد توجه قرار گیرد از آنجا که کارگروه آرد و نان هر استان مرجع تصمیمگیری درباره قیمت نان آن استان است، بنابراین سعی شده تا با توجه به خواسته نانواها پخت نان افزایش قیمت پیدا کند به همین دلیل افزایش نرخ خودسرانه خلاف قانون بوده و قطعا پیگرد قانونی دارد.
کیفیت آرد همدان مطلوب است و به بیکیفیت بودن نان ربطی ندارد
مدیرعامل شرکت غله و خدمات بازرگانی نیز در این باره در گفتوگو با خبرنگار ما اظهار داشت: با استناد به صحبتهای صورت گرفته از سوی کارشناسان کیفیت آرد در همدان در گروه آردهای تولیدی کارخانجات تهران و درجه یک کشور قرار دارد و آزمایشهای کنترل کیفیت نیز این مسئله را نشان میدهد.
حسین خوانساری با اشاره به اینکه کاهش کیفیت نان به نحوه خبازی، تخمیر و نحوه پخت آن مربوط میشود، گفت: متاسفانه شاهد هستیم که این موضوع در نانواییها کمتر مورد توجه قرار گرفته و سبب میشود تا نان کیفیت لازم را نداشته باشد.
وی با اعلام اینکه از لحاظ نوع گندم و آرد با استانهای درجه یک کشور برابری کرده و مشکلی در این زمینه نداریم، عنوان کرد: براساس اعلام نظرات کارشناسی کیفیت آرد مورد تایید بوده و باید در نانواییها به دنبال علت کاهش کیفیت نان گشت.
به گزارش تسنیم، کلاف در هم پیچیده و سردرگم وضعیت نان در سالهای اخیر نشان میدهد علیرغم اجرایی شدن برخی طرحها که برای ساماندهی وضعیت و کیفت نان در همدان و همچنین جلوگیری از برخی فسادها در توزیع و تولید آرد است، همچنان مشکلات از جمله بیانگیزگی فعالان صنف نانوایی، گلایهمندی مردم از کیفیت نان و تخلف از قیمتهای مصوب به قوت خود باقی است.
برهمین اساس به نظر میرسد حل مشکل نان در همدان حالا بیش از هر زمان دیگری نیازمند یک علاج کارشناسی شده است تا بالاخره بتواند سررشته اصلاح شرایط موجود را به دست گرفته و در یک معامله برد برد هم رضایت مردم را به دست آورد و هم اقتصاد نانوایان را مدنظر قراردهد.
انتهای پیام/
© | خبرگزاری تسنیم |