Get News Fast

 

«پشمک» نوبرانه سیستان وارد باز شد/ خوش طعم اما رو به افول!

خربزه محلی نارس که در زبان محلی سیستان به «پشمک» معروف است، میوه ارگانیک پرطرفداری محسوب می‌شود که حالا با خشکسالی حاکم در منطقه کشت آن رو به افول است.

به گزارش بخش استانی وبانگاه به نقل از خبرگزاری تسنیم از زابل، خربزه محلی نارس از نوع  «سفیدک خط‌دار» که در زبان محلی منطقه سیستان شامل پنج شهرستان زابل، زهک، هامون، هیرمند و نیمروز واقع در شمال استان سیستان و بلوچستان به «پشمک» معروف است، از قدیم به عنوان یکی از محصولات جالیزی از اواسط خرداد تا اواخر مردادماه در اراضی تالاب بین‌المللی هامون کشت و برداشت از اواخر مردادماه آغاز می‌شده و تا اواخر آبان‌ماه ادامه داشته است.

این محصول که به صورت خیارک برداشت می‌شود روی پوست آن پرزهای ریزی وجود دارد، به علت سازگاری با محیط و استفاده نکردن از کود شیمیایی که موجب شده محصول  ارگانیک  خارج از فصل و سرشار از ویتامین‌های قابل‌ جذب و املاح مورد نیاز بدن باشد که به علاوه نیاز به آبیاری ندارد، بسیار پرطرفدار است.

با توجه به اینکه امکان آبیاری مزارع نیست و حفاظت آنها مشکل است زودتر به صورت نارس و پشمک در طول تابستان و پاییز برداشت می‌شود. بالا بودن کارآیی انرژی, برداشت محصول در خارج از فصل معمول منطقه و بالا بودن قیمت فروش محصول از دیگر مزایای این نوع کشت است. به علت عدم شخم اراضی و رسی بودن بافت, موجب برداشت خاک نشده و مشکل زیست محیطی ایجاد نمی کند.

استان سیستان و بلوچستان ,

با وجود اینکه این محصول نیاز به آبیاری ندارد، اما با وجود خشک شدن تالاب بین المللی هامون در سال‌های اخیر و کمبود آب برای کشت آن در بستر خشک تالاب هامون، باید حداقل یک‌ بار در تابستان آب از محل کشت عبور کرده باشد.

علیرضا دهمرده رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان سیستان و بلوچستان در این رابطه در گفت‌وگو با خبرنگار تسنیم با اشاره به اینکه «پشمک» در سال‌های اخیر در بستر خشک تالاب هامون کشت می‌شد که در سال جاری با توجه به عدم تحقق حق‌آبه منطقه و نظر به اینکه خاک موجود در بستر تالاب رطوبت خود را از دست داده با چالش مواجه شده، اظهار داشت: با توجه به خشکسالی حاکم در منطقه سیستان، در حال حاضر پشمک تنها در نقاطی که آب چاهک‌ها شیرین باشد کشت می‌شود و بیشترین این چاهک‌ها در حال حاضر مربوط به حوزه شهرستان زهک است که برداشت آن در حال حاضر با توجه به شرایط منطقه نیز از مهرماه آغاز می‌شود.

استان سیستان و بلوچستان ,

وی با اشاره به اینکه پشمک به میزان کمتر در سه شهرستان نیمروز، هامون و هیرمند نیز کشت می‌شود، افزود: در حال حاضر حدود 50 هکتار از زمین‌های کشاورزی شهرستان زهک با استفاده از آب چاهک‌ها به کشت پشمک اختصاص پیدا کرده و با توجه به اینکه از هر هکتار بین پنج تا هشت تن محصول برداشت می‌شود، پیش‌بینی شده تا پایان فصل برداشت 350 تن پشمک برداشت و تا پایان آبان‌ماه روانه بازار مصرف شود.

دهمرده با اشاره به اینکه برداشت پشمک در شهرستان زهک در روزهای اخیر آغاز شده، ادامه داد: با توجه به اینکه این محصول در مردادماه کشت می‌شود و آفتی در این فصل گیاه را تهدید نمی‌کند، بنابراین سم‌پاشی نمی‌شود و به صورت ارگانیک روانه بازار می‌شود.

استان سیستان و بلوچستان ,

پشمک به این علت که در مرحله نارس و اوایل مراحل رشدی میوه خربزه است، دارای قند میوه کم و بافت سفت است و رنگ متمایل به سبز داشته و کرک‌های میوه هنوز وجود دارد. این مرحله رشدی نیز در ارقام محلی خوش طعم بوده و مصرف زیادی دارد و چون بذور تازه تشکیل شده و هنوز سفت نشده‌اند, همراه میوه مصرف شده و به طعم آن می‌افزایند.

انتهای پیام/

 

© خبرگزاری تسنیم
ارسال از وردپرس به شبکه های اجتماعی ایرانی
ارسال از وردپرس به شبکه های اجتماعی ایرانی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

سیزده + سیزده =

دکمه بازگشت به بالا