"نان کامل" خطر ابتلا به سرطان و بیماریها را کاهش میدهد
رئیس گروه بهبود تغذیه جامعه دانشگاه علوم پزشکی همدان، گفت: مصرف نان کامل در بهبود سلامت دستگاه گوارش، کاهش خطر ابتلا به سرطان، پیشگیری از چاقی، کاهش چربی خون، تنظیم قند خون، کاهش خطر ابتلا به دیابت، کاهش ابتلا به پرفشاری خون و غیره موثر است. |
آرزو کاوهای در گفتوگو با خبرنگار تسنیم در همدان، با بیان اینکه بهترین نانی که از گندم میتوان تهیه کرد، نان کامل است، اظهار داشت: نان کامل از آردی تهیه میشود که سه بخشش دانه گندم در آن حس میشود و چنین نانی از پروتئین، کلسیم، آهن و ویتامین بالایی برخوردار بوده و قادر است بخش بسیاری از نیازهای جامعه به مواد مغذی را تامین کند.
وی با تاکید بر اینکه نان کامل از منابع تامین اصلی فیبر است که وجود آن در تضمین کارکرد طبیعی دستگاه گوارش انسان ضروری است، تصریح کرد: مصرف غلات کامل کاهش خطر بیماریهای دیابت، قلبی عروقی، چاقی، گوارشی، مشکلات متابولیکی و برخی از سرطانها را به دنبال دارد.
رئیس گروه بهبود تغذیه جامعه دانشگاه علوم پزشکی همدان گفت: اما با وجود فواید بسیاری که نان کامل دارد، درصد بالای سبوسگیری و حذف آن در تولید آرد در انواع نانهای سنتی و فانتزی رخ میدهد.
کاوهای با بیان اینکه در دهههای اخیر مصرف نان سفید افزایش یافته است، عنوان کرد: در حالی که این نوع نان نه تنها ارزش غذایی مناسبی ندارد، بلکه به عنوان یکی از عوامل اصلی بیماریهایی مانند سوءتغذیه، مشکلات گوارشی، بیماریهای قلبی عروقی، دیابت و چاقی در کشور محسوب میشود.
وی با تاکید بر اینکه مصرف نان سفید هزینههای بهداشتی و درمانی را بالا میبرد و کیفیت زندگی را کاهش میدهد، تصریح کرد: غلات کامل جزو آن دسته از مواد غذایی هستند که میتوانند سبب کاهش خطر بیماریهای مزمن شوند.
رئیس گروه بهبود تغذیه جامعه دانشگاه علوم پزشکی همدان، افزود: جایگزینی غلات کامل به جای غلات تصفیه شده به عنوان راهکاری برای حفظ وزن در محدوده طبیعی در نظر گرفته میشود، زیرا احساس سیری زودهنگام، کند شدن هضم و جذب نشاسته، کاهش جذب مواد قندی و چربیها و کاهش اکسایش لیپیدها را در پی دارد.
کاوهای بیان کرد: یکی از توصیههای مهم و اساسی برای پیشگیری از ابتلا به بیماریهای غیرواگیر از جمله دیابت نوع دو، بیماریهای قلبی عروقی و حتی برخی سرطانها، دریافت فیبر کافی با استفاده از غلات کامل در برنامه غذایی و به حداقل رساندن غلات تصفیه شده مانند آرد سفید و کم سبوس است.
وی گفت: مصرف غلات کامل با کاهش خطر بیماریهای مزمن مرتبط با استرس و اختلالات مرتبط با افزایش سن مانند بیماریهای قلبی عروقی، سرطان، دیابت نوع دو و چاقی مرتبط است.
رئیس گروه بهبود تغذیه جامعه دانشگاه علوم پزشکی همدان تصریح کرد: بخشی از مزایای غلات کامل به وجود آنتی اکسیدانهای مختلف مانند ویتامین سی، ویتامین ای، اسیدهای فنولیک و غیره نسبت داده می شود. فراوانترین آنتی اکسیدان در غلات کامل اسیدهای فنولیک هستند که به مقدار زیادی در سبوس و جوانه وجود دارد و هر دو برای به دست آوردن آرد تصفیه شده حذف میشوند.
کاوهای با بیان اینکه برخی از اثرات سلامتی نان کامل بهبود سلامت دستگاه گوارش، پیشگیری از چاقی و اضافه وزن، کاهش چربی خون، تنظیم قند خون، کاهش خطر ابتلا به دیابت، کاهش ابتلا به پرفشاری خون و کاهش خطر ابتلا به بیماریهای قلبی و عروقی است، افزود: بهبود بیماری کبد چرب، کاهش خطر ابتلا به سرطان و پیشگیری از کم خونی فقر آهن از دیگر مزایای مصرف نان کامل است.
وی در بخش دیگری از گفتوگو درباره روش نگهداری صحیح نان، گفت: در هنگام خرید حتما اجازه دهید بخار نان تخلیه شده و سرد شود در انتقال نان به منزل آن را در پوشش پارچهای قرار دهید.
رئیس گروه بهبود تغذیه جامعه دانشگاه علوم پزشکی همدان، افزود: در صورتی که بیش از نیاز یک وعده نان خریدهاید، حتما نان را قبل از بیات شدن به برشهای کوچک تقسیم کرده و در کیسههای مخصوص در فریزر نگهداری کنید. چند دقیقه قبل از مصرف نان را از فریزر درآورده و در هوای آزاد نگهداری و یا گرم کرده و مصرف کنید.
کاوهای گفت: به واسطه اینکه کپکها محیطهای گرم و مرطوب را ترجیح میدهند، لذا توصیه میشود سریعا نانها پس از پخت خنک و به مکانی تمیز و آری از کپکها انتقال یابند. به این نکته توجه شود که بستهبندی نان پس از خنک شدن کامل صورت گیرد، زیرا در غیر این صورت شرایط برای رشد و فعالیت کپکها مهیا میشود.
وی با بیان اینکه نان باید در شرایط خشک و خنک نگهداری شود تا از فعالیت کپکها جلوگیری شود، تصریح کرد: رعایت نکات بهداشتی در مورد لوازم و مواد بهکار گرفته شده برای جلوگیری از رشد کپکها الزامی است.
رئیس گروه بهبود تغذیه جامعه دانشگاه علوم پزشکی همدان، گفت: برای پیشگیری از ضایعات نان باید سعی کنیم به اندازه نیاز نان خریداری و مصرف کنیم. خانوادههایی که بدون توجه به مسئله کپک زدگی در مورد نان آن را به صورت ناصحیح جمعآوری کرده و تحویل متصدیان جمعآوری ضایعات نان( نان خشکیها) میدهند، بیشتر آن مورد استفاده دامداریها جهت خوراک دام قرار میگیرد که به صورت مستقیم حیوان و به صورت غیرمستقیم انسان را که از گوشت و شیر دام تغذیه میکند، آلوده میسازد.
انتهای پیام/
© | خبرگزاری تسنیم |