بهاری دلنواز در شمال با عطر بهارنارنج
نارنج این درخت با سخاوت و شگفتانگیز که به فراوانی و گستردگی در مازندران دیده میشود این روزها سوگلی مسافران و دوستداران است. |
به گزارش بخش استانها در وبانگاه به نقل از خبرگزاری تسنیم از بابل، این روزها اگر مسیرت به شهرهای مازندران است حتما در گوشه خیابان ماشینت را خاموش کن و تمام ریه هایت را به بوی خالص و بی ریای شکوفه های بهارنارنج بسپار؛ این بوی مست کننده این روزها در تمام کوچه پس کوچه های مازندران به مشام می رسد.
درختی که علاوه بر میوه نارنج محصولات جانبی فراوانی از آن به دست می آید و میتوان گفت از صفر تا صدش محصول و فرصت است و بهار نارنج آن خاصیتی بی نظیر با فرصتهایی که میتواند به کسب و کار اقتصادی بدل شود. خیلیها این درخت را به میوه نارنجیش میشناسند در حالی که این درخت از برگهایش تا شکوفه های معطرش حتی تنه و شاخه و سرشاخهها و میوه و پوست میوه و حتی تخمش نیز به دید اقتصادی میتوان نگاه کرد.
یکی از خوشبوترین و معطرترین و نابترین بوهایی که در طول زندگیتان می توانید استشمام کنید همین شکوفههای نارنج است که این روزها در مازندران کم کم به مشام میرسد.شکوفههای نارنج از اواخر فروردین ماه بسته به مناطق مختلف رخ نشان می دهد و تا اواسط اردیبهشت ماه دوستداران زیادی را از داخل و خارج از کشور به مازندران میکشاند؛ در ایران چند شهر به نام این شکوفه معطر یعنی بهار نارنج نامگذاری شده است که در بین این شهرها بابل و شیراز از معروفیت بیشتری برخوردارند.
در طب سنتی این میوه معجزه آسا استفادههای شگفت انگیزی دارد، بخصوص در بیماریهای گوارشی و پوستی بسیار موثر است به گونهای که در بیماریهای کیسه صفرا و روده بزرگ و کوچک و حتی زخم معده و نفخ و اختلالات کبدی و نارسایی مثانه و برای شادی آفرینی و طراوت پوست توصیه میشود؛ بسیاری از پزشکان در هوای گرم و برای عطش زدایی سفارش به استفاده از شربت عرق بهار نارنج میکنند که بسیار هم مفید است.
این روزها بانوان روستایی مازندران دست بهکار شدند تا از این نعمات الهی بهترین استفاده را ببرند؛ شکوفه های تمیز شده نارنج کیلویی 400 هزار تومان از روستاییان خریداری میشود البته این سقف با توجه به نوع ودرجه شکوفهها فرق میکند؛ بانوان روستایی از کیسه های نایلونی برنج سفره های بزرگی درست می کنند و شب در زیر درختان نارنج و پرتقال پهن میکنند تا شکوفههایی که در اثر باد بهاری به زمین میریزد در لابه لای این سفره بریزد و بعد از جمع آوری و تمیز کردن یا آنها را به فروش میرسانند یا برای مربا و عرق بهار استفاده میکنند که در هر دو صورت صرفه اقتصادی خوبی دارد؛ شکوفههایی که این روزها همانند عروس جامعه گان به نظر می رسد دستان بخشندهاش را برای هر رهگذری پهن کرده و از شکوفههایش به همگان میبخشد.
موسوی یکی از فعالین در حوزه طب سنتی به تسنیم در بابل، گفت: میوه، گل وحتی برگهای این درخت پر از خاصیت هستند.در صنایع بهخصوص در صنعت عطر سازی از شکوفه های این درخت برای عطر سازی و حتی ساخت اسانس استفاده میشود که طرفداران زیادی هم دارد. آب نارنج برای کاهش وزن بسیار موثر است هر چند در خوردن این آب نارنج باید احتیاط کرد و زیاد مصرف نکرد.
با توجه به اینکه این روزها توجه به پوست و زیبایی ظاهری، مورد توجه است باید به علاقه مندان این حوزه بگوییم که عرق و دمنوش بهار نارنج برای زیبایی پوست و کاهش چربی پوست بسیار موثر است و دمنوش و حتی استعمال خارجی آن تاکید می شود.
این طبیب افزود: برای کاهش استرس و رفع افسردگی دمنوش وعرق بهار نارنج مانند یک قرص ضد افسردگی عمل میکند چون عرق بهار نارنج ضربان قلب را نرمال نگه میدارد و فشار خون را تنظیم و گردش خون را در رگها به جریان میاندازد. این شکوفه جادویی ضد آلرژی است و بوییدن آن باعث بهبود سرماخوردگی میشود.
به گزارش تسنیم، همزمان با باز شدن شکوفههای بهار نارنج فعالیت و تکاپوی بسیاری از فعالین اقتصادی در این حوزه هم شروع می شود بهطوری که تا دو ماه بسیاری از روستانشینان مازندران و بسیاری از کارگاه های عرق گیری و حتی کارخانجات فعال در حوزه مربا فقط مشغول خرید این شکوفهها هستند.
متاسفانه مازندران و بخصوص شهرستان بابل که بیشترین گونه درختی نارنج را داراست در حوزه برندسازی موفق نبودهاند؛ مشغول شدن به حواشی مانند کدام شهر را باید به نام بهار نارنج نامید وحتی برگزاری جشنواره هایی با هزینه های میلیاردی اگر به متن یعنی برند سازی و صنایع تبدیلی و صنعتی کردن این محصول منحصر به فرد هزینه میشد تاکنون یک کارخانه عطر سازی و یا یک کارگاه بستنی بهار نارنج و مربای بهار نارنج در ایران و جهان به ثبت میرسید.
در حالی که تا کنون در مازندران نتوانستند به این مهم بپردازند پس لازم است تا کارگروهی برای این محصول شگفت انگیز تشکیل و از این ظرفیت خدادادی با برنامهریزی صحیح استفاده بهینه شود.
آهنگری کارشناس جهاد کشاورزی بابل اظهار داشت: در سال 1403 از شهرستان بابل بالای چهار هزار تن نارنج تولید و به بازار مصرف عرضه شد.شهرستان بابل دارای خاکی مستعد برای پرورش انوع مختلف میوه است. حتی مستعد درختانی که در مناطق گرمسیری میرویند مانند پسته، موز وخرما و…. نیز هست.
وی افزود: یکی از درختانی که در این شهرستان بسیار فراوان دیده می شود درخت نارنج است .درختی که زیستگاه اصلی آن در جنوب شرقی آسیاست و در مازندران به فراوانی رشد میکند.
کارشناس جهاد کشاورزی بابل ادامه داد: نارنج گیاهی است که از صفر تا صد آن از ریشه تا تخم و میوه و برگها و آب و تفاله و غیره آن استفاده می شود و در اصل نارنج تمام قد در حال خدمت به انسان است؛ از زمانی که این درخت در اوایل اردیبهشت ماه شروع به شکوفه دادن میکند بهره برداری از این درخت آغاز می شود و تا زمانی که میوه این درخت برداشت وبه یک محصول پر کاربرد بهخصوص در شمال ایران تبدیل میشود.
به گزارش تسنیم، هسته نارنج برای تبدیل شدن به سبزه سفره هفت سین پر کاربرد بوده وخریداران زیادی دارد و پوست و تفاله آن هم برای اسانس و صابون سازی استفاده می شود. برخی از بانوان کدبانوی شمالی آب نارنج را تبدیل به رب نارنج میکنند که به معجون معروف است؛ معجونی که با جوشاندن آب نارنج به مدت طولانی بدست می آید و طرفداران زیادی هم در کشور دارد.
کمالی فعال در حوزه طب سنتی به تسنیم از خواص درمانی نارنج اینگونه گفت: متخصصان طب سنتی نارنج را دارای طبیعتی سرد می دانند و شکر وعسل را مصلح آب نارنج بیان کردند؛ نارنج و طبیعتا محصولات آن مانند بهار نارنج سرشار از ویتامینهای مختلف آ و سی است و سرشار از کلسیم و اسید فولیک و تیرامین است؛ برای همین نارنج و بهار نارنج را یکی از موارد درمانی سرماخوردگی سینوزیت و حتی ضد سرطان میدانند.
وی افزود: این محصول شمال از جمله میوه هایی است که خواص ضد چین وچروک دارد و آب رسان برای پوست است؛ آب نارنج دارای ترکیبهای میرسن ولیمونن است که این ترکیبها ضد تومور هستند برای همین نارنج را یکی ازمیوه های ضد سرطان بخصوص روده بزرگ برشمردند؛ یکی از خواص مهم نارنج آبرسانی به پوست و مرطوب کننده آن است برای همین نارنج در زمانهای قدیم هم برای درمان شوره سر و لکهای پوست استفاده می شد. حتی در زمانهای نه چندان دور نارنج و برگ نارنج را در آب می جوشاندند وبرای شستشوی سر از آن در حمامهای عمومی استفاده می کردند. این آب باعث رفع خارش و شوره سر و طافت موی سر میشد؛ خیلی از کارشناسان طب سنتی معتقد هستند مصرف آب نارنج در انواع سالادها وحتی خورشها باعث بهبود عملکرد معده و دستگاه گوارش میشود.
آهنگری کارشناس جهاد کشاورزی بابل نیز گفت: درختان بارور نارنج در شهرستان بابل بیش از 190 هکتار و غیر بارور بیش از 4 هکتار است و پیش بینی میشود امسال 4000 تن نارنج در این شهرستان تولید و به بازار مصرف عرضه شود.
وی با اشاره به اینکه درخت نارنج از جمله درختانی است که در خاکهای آهکی، پایه خوبی جهت پیوندک های نارنگی و پرتقال و دیگر مرکبات است افزود: از اسانس نارنج برای خوشبو کردن و مصرف استفاده میشود و در صنعت عطرسازی و شامپو سازی هم کاربردهای فراوانی دارد؛ شکوفههای نارنج که در فصل بهار به بار می نشیند یکی از معطرترین گلهاست که مربای بهار نارنج و همچنین عرق آن در طب سنتی ایران کاربرد و طرفداران زیادی دارد.
آهنگری تاکید کرد: روغن بهار نارنج که از پوست نارنج این میوه استخراج می شود، برای طعم دهی آب نبات، بستنی و آدامس و همچنین کالاهای دارویی به کارمی رود.
انتهای پیام/
© | خبرگزاری تسنیم |