کاهش وابستگی به خوراک دام وارداتی با دانش بومی محقق شد

رئیس بخش تحقیقات تغذیه مؤسسه تحقیقات علوم دامی کشور گفت: خوراک دام و طیور به‌عنوان یکی از پایه‌های اصلی زنجیره تأمین غذا از اهمیت بالایی برخوردار است و ما برای تولید پایدار محصولات دامی ناگزیر به تأمین پایدار خوراک دام هستیم.
– اخبار استانها –

علیرضا آقاشایی، رئیس بخش تحقیقات تغذیه مؤسسه تحقیقات علوم دامی کشور در گفت‌وگو با خبرنگار تسنیم از کرج با بیان اینکه امنیت غذایی زمانی معنا می‌یابد که غذای سالم و کافی برای همه اقشار جامعه فراهم باشد، گفت: خوراک دام و طیور به‌عنوان یکی از پایه‌های اصلی زنجیره تأمین غذا از اهمیت بالایی برخوردار است و ما برای تولید پایدار محصولات دامی ناگزیر به تأمین پایدار خوراک دام هستیم.

وی مطرح کرد: در راستای تحقق این هدف، بخش تحقیقات تغذیه مؤسسه تحقیقات علوم دامی کشور طی چهار دهه گذشته اقدامات ارزنده‌ای را در سه محور اصلی انجام داده است که این فعالیت‌ها نقش مهمی در کاهش وابستگی به خارج، افزایش بهره‌وری داخلی و حمایت از دامداران سنتی ایفا کرده‌اند.

رئیس بخش تحقیقات تغذیه مؤسسه تحقیقات علوم دامی کشور نخستین محور را شناسایی کامل منابع داخلی خوراک دام دانست و افزود: تمام منابع اصلی و فرعی، از جمله بقایای کشاورزی در کشور شناسایی و ارزش غذایی آن‌ها ارزیابی و این اطلاعات در قالب کتاب‌ها، گزارش‌ها و اسناد علمی منتشر شده و امروز مرجع اصلی برنامه‌ریزی‌های تغذیه‌ای در صنعت دامپروری کشور هستند.

آقاشایی محور دوم را کاهش وابستگی به نهاده‌های وارداتی عنوان و خاطرنشان کرد: تحقیقات گسترده‌ای در حوزه استفاده از ضایعات مرغداری‌ها، کشتارگاه‌ها و سایر فرآورده‌های جانبی به‌عنوان منابع پروتئینی جایگزین انجام شده است. برخی از این تحقیقات اکنون وارد فاز تجاری‌سازی شده‌اند و ظرفیت بسیار خوبی برای کاهش هزینه‌های تولید و بهبود بهره‌وری دارند.

وی سومین محور را توسعه و بومی‌سازی خوراک کامل ویژه واحدهای دامداری سنتی و نیمه‌صنعتی عنوان و تصریح کرد: بیش از 50 درصد گوشت قرمز و شیر کشور در این واحدها تولید شده اما در برنامه‌ریزی‌های کلان کمتر دیده می‌شوند. در همین راستا، فرمولاسیون خوراک کامل متناسب با این واحدها طراحی و ارائه شده که آثار مثبتی در تولید و معیشت این قشر داشته است.

رئیس بخش تحقیقات تغذیه مؤسسه تحقیقات علوم دامی کشور اذعان کرد: ما از 40 سال پیش با هدف تدوین پایگاه داده دقیق خوراک دام در کشور، اقدام به ثبت ترکیبات شیمیایی تمامی مواد خوراکی داخلی کردیم که امروز در قالب دو مجموعه مرجع، منتشر شده و در سایت مؤسسه نیز در دسترس عموم قرار دارد.

آقاشایی به ارزش‌گذاری علمی و کاربردی ضایعات خاص کشاورزی اشاره کرد و گفت: بخش قابل توجهی از ضایعات کشاورزی در کشور قابلیت ورود به جیره غذایی دام را دارند، اما به دلیل ویژگی‌های خاص و وجود ترکیبات ضدتغذیه‌ای، نیازمند بررسی دقیق و آزمون‌های تخصصی هستند که بخش تحقیقات تغذیه این مهم را به‌صورت هدفمند دنبال کرده است.

وی مطرح کرد: دانش فنی تولید خوراک کامل که در دنیا سابقه‌ای کمتر از یک دهه دارد، در ایران توسعه یافته و هم‌اکنون در میان دامداران کوچک و متوسط به‌طور گسترده مورد استفاده قرار گرفته است. این موفقیت نه‌تنها از سوی جامعه علمی، بلکه از سوی خود تولیدکنندگان نیز به‌عنوان نقطه قوت کشور مورد تحسین قرار گرفته است.

رئیس بخش تحقیقات تغذیه مؤسسه تحقیقات علوم دامی کشور تأکید کرد: بخش تحقیقات تغذیه، در کنار پشتیبانی از واحدهای خرد و متوسط، همواره برای حل مشکلات روز واحدهای صنعتی بزرگ نیز راهکارهای علمی و عملیاتی ارائه داده و در قالب قراردادهای پژوهشی، پشتیبانی فنی مستمر داشته است.

انتهای پیام/

 

منابع خبر:‌ © ‌خبرگزاری تسنیم
ارسال از وردپرس به شبکه های اجتماعی ایرانی
ارسال از وردپرس به شبکه های اجتماعی ایرانی
دکمه بازگشت به بالا