از واکسیناسیون 3.6 میلیون دام تا پیشگیری از آنفلوانزای پرندگان
به گزارش بخش استانها در وبانگاه به نقل از خبرگزاری تسنیم از همدان، امنیت غذایی و سلامت فرآوردههای دامی، یکی از ارکان توسعه پایدار در هر جامعهای محسوب میشود. استان همدان با تکیه بر ظرفیتهای بالای تولیدی و نظارت دقیق اداره کل دامپزشکی، نهتنها به قطب صادرات محصولات دامی تبدیل شده، بلکه با اجرای برنامههای پیشگیرانه، گامهای بلندی در کنترل بیماریهای مشترک انسان و دام برداشته است.
از معدومسازی دهها تن مواد غذایی غیراستاندارد تا واکسیناسیون میلیونی دامها، همه نشاندهنده عزمی برای حفظ سلامت عمومی است.در گفتوگو با امیرحسین نقی پور مدیرکل دامپزشکی استان همدان جزئیات بیشتری از برنامهها و دستاوردهای اداره کل دامپزشکی استان همدان را میخوانید.
تسنیم: در حوزه واکسیناسیون، پیشگیری و کنترل بیماریهای واگیر دامی و قابل انتقال چه اقداماتی انجام شده؟
نقی پور:در چهار ماه نخست سال 1404، بیش از 3 میلیون و 640 هزار نوبت واکسیناسیون دام در استان همدان انجام شده است. با پایش دقیق، رصد مستمر بیماریها و بازدیدهای میدانی، هیچ کانون بیماری مشترک انسان و دام شکل نگرفته است. همچنین 16 هزار رأس گاو و گوساله تحت آزمایش سل (تست توبرکولین) و بیش از 12 هزار و 600 رأس گاو برای شناسایی بیماری بروسلوز بررسی شدهاند.
تسنیم:گزارشی از کنترل و بازرسی بهداشتی از لاشههای گوشت در کشتارگاهها بفرمایید؟ نظارت دامپزشکی بر این مراکز چگونه است و چه استانداردهایی برای تضمین بهداشت و سلامت محصولات در آنها رعایت میشود؟
نقی پور: در کشتارگاههای استان بیش از 10 میلیون و 140 هزار قطعه طیور صنعتی و بیش از 50 هزار رأس دام سبک و سنگین کشتار شده است. تمامی کشتارگاهها مجهز به سیستم پیشسرد بوده و گوشتها به مدت 24 ساعت تحت شرایط استاندارد نگهداری میشوند. فرآیند کشتار تحت نظارت دقیق مسئولان فنی بهداشتی اداره کل دامپزشکی استان همدان انجام میشود. همچنین، 11 ناظر شرعی در یازده کشتارگاه فعال حضور دارند و با نظارت کامل، موازین شرعی و بهداشتی رعایت میشود.
تسنیم: در مورد بازرسی از کشتارگاههای صنعتی طیور چه اقداماتی انجام شده است؟
نقی پور:کشتارگاههای صنعتی طیور استان تحت نظارت کامل مسئولان فنی و بهداشتی اداره کل دامپزشکی استان همدان قرار دارند. در چهار ماه نخست سال بیش از 10 میلیون و 140 هزار قطعه طیور صنعتی کشتار شده است. فرآیند حمل طیور زنده به کشتارگاهها فقط با خودروهای مجاز و با مجوزهای بهداشتی-قرنطینهای انجام میشود. همچنین بازدیدهای مکرر و نمونهبرداریهای لازم جهت پایش بیماریهای مهم طیور در این مراکز صورت میگیرد تا سلامت محصولات تضمین شود.
تسنیم: در حوزه کنترل، بازرسی و نظارت بر مواد خام دامی در سطح استان چه اقداماتی در چهار ماهه امسال انجام شده و چقدر معدومسازی داشتید؟
نقی پور: نزدیک به 40 هزار مورد بازدید از 2888 مرکز عرضه و نگهداری مواد خام دامی در سطح استان انجام شده است. در نتیجه این بازرسیها، 25 تن فرآورده غیرقابل مصرف ضبط و معدومسازی شده است.
تسنیم:در صورت کشف مواردی از آلودگی در فرآوردههای دامی، روال برخورد و اقدامات قانونی چگونه است؟
نقی پور:در صورت کشف آلودگی یا شناسایی فرآوردههای غیرقابل مصرف، این محصولات سریعاً ضبط و معدومسازی میشوند تا از ورود آنها به چرخه مصرف جلوگیری شود. واحدهای متخلف پلمب میگردند و پرونده تخلف به مراجع قضایی و انتظامی ارجاع داده میشود. اقدامات قانونی شامل جریمه، تعلیق یا لغو پروانه فعالیت و پیگیری قضایی متناسب با شدت تخلف است که به حفظ سلامت عمومی و جلوگیری از تکرار تخلفات کمک میکند. تاکنون 9 واحد متخلف پلمب و 93 پرونده تخلف به مراجع قانونی معرفی شده است. میزان بازدیدها نسبت به مدت مشابه سال قبل 50 درصد افزایش داشته که این امر نشاندهنده جدیت اداره کل دامپزشکی استان همدان در نظارت و برخورد قاطع با تخلفات است.
تسنیم: در صورت مشاهده موارد مشکوک بهداشتی در فرآوردههای دامی، مردم چگونه میتوانند با دامپزشکی ارتباط برقرار کرده و گزارش دهند؟
نقی پور: مردم میتوانند موارد مشکوک بهداشتی را از طریق تماس مستقیم با اداره کل دامپزشکی استان همدان، مراجعه حضوری به دفاتر مرتبط و همچنین از طریق سامانه ارتباط مردمی اداره کل دامپزشکی استان همدان با شماره 1512 گزارش کنند. سامانه 1512 امکان ثبت شکایات، گزارش تخلفات و درخواست پیگیری را بهصورت سریع و مؤثر فراهم میکند. علاوه بر این، بازدیدهای میدانی مستمر در شناسایی سریع و برخورد با تخلفات نقش بسزایی دارد.
تسنیم: در مسیر ارتقای بهداشت عمومی و امنیت غذایی در استان، مهمترین چالشها و موانع پیش روی اداره دامپزشکی همدان چیست؟
نقی پور: افزایش آگاهی و همکاری بیشتر مردم، تولیدکنندگان و عرضهکنندگان در رعایت مقررات بهداشتی از اهمیت ویژهای برخوردار است. اداره کل دامپزشکی استان همدان با برنامهریزی دقیق و تعامل مستمر با سایر نهادها در تلاش است این چالشها را مدیریت نماید. همچنین رعایت بهداشت قرنطینهای در حوزه دام، طیور و آبزیان از سوی تولیدکنندگان از ضرورتهای مهم در مسیر سلامت عمومی و پایداری تولید است.
به گزارش تسنیم، همانطور که خواندید با همت اداره کل دامپزشکی استان همدان، گامهای بلندی در مسیر تضمین امنیت غذایی و ارتقای سلامت جامعه برداشته است. دستاوردهای چشمگیری مانند کاهش 40 درصدی تب مالت، پیشگیری از شیوع آنفلوانزای فوقحاد پرندگان، و صادرات بیش از 1.5 میلیون تن محصولات دامی به کشورهای معتبر جهانی، نشاندهنده نظارت دقیق و برنامهریزی منسجم این نهاد است.
با نظارت همهجانبه بر زنجیره تولید تا مصرف از جمله واکسیناسیون گسترده دامها، بازرسیهای مستمر کشتارگاهها، و معدومسازی دهها تن فرآورده غیراستاندارد، جلوی ورود مواد غذایی آلوده به سفره مردم را گرفته است. همچنین، افزایش 50 درصدی بازرسیها نسبت به سال گذشته و برخورد قاطع با متخلفان، بیانگر عزم جدی این اداره در پاسداری از سلامت عمومی است.
باتوجه به اینکه لزوم آگاهیبخشی بیشتر به تولیدکنندگان و مصرفکنندگان، نیازمند مشارکت همگانی است. اما زیرساختهای قوی نظارتی، سیستمهای گزارشدهی مردمی مانند سامانه 1512، و تعامل با نهادهای مرتبط، همدان را به الگویی موفق در مدیریت امنیت غذایی تبدیل کرده است.
ودر کلام آخر، دامپزشکی همدان با پیشگیری هوشمندانه، نظارت بیامان و پاسخگویی سریع، نهتنها از سلامت دام و طیور، بلکه از حق شهروندان برای دسترسی به غذای سالم دفاع میکند. این موفقیتها، سکوی پرتابی برای تحقق استانداردهای بالاتر در صنعت دامپروری و صنایع وابسته خواهد بود.
مصاحبه از ملیکا قانعی
انتهای پیام/