کشت قطره‌ای ذرت در ورامین/صرفه‌جویی 8 هزار مترمکعبی آب در هر هکتار

کاهش نزولات جوی و تغییرات اقلیمی، کشاورزان را به سمت استفاده از روش‌های نوین آبیاری سوق داده است؛ روشی که در کشت ذرت علوفه‌ای جوادآباد ورامین توانسته مصرف آب را تا ۸ هزار مترمکعب در هر هکتار کاهش دهد.
– اخبار استانها –

به گزارش بخش استان‌ها در وبانگاه به نقل از خبرگزاری تسنیم از ورامین، ورامین به‌عنوان سومین قطب تولید ذرت علوفه‌ای کشور، نقشی مهم در تأمین خوراک دام و امنیت غذایی دارد، با این حال، کاهش بارندگی‌ها، تغییرات اقلیمی و تابستانه بودن کشت ذرت، چالش جدی برای مدیریت منابع آب این منطقه ایجاد کرده است.

به همین دلیل کشاورزان ورامینی در سال‌های اخیر به سمت استفاده از روش‌های نوین آبیاری حرکت کرده‌اند و  تجربه موفق منطقه جوادآباد در به‌کارگیری سیستم‌های تحت فشار و آبیاری قطره‌ای، علاوه بر صرفه‌جویی قابل‌توجه در مصرف آب، نشان داده که می‌توان همزمان عملکرد تولید ذرت علوفه‌ای را نیز افزایش داد.

محسن سیلسپور رئیس مرکز تحقیقات کشاورزی استان تهران، در گفت‌وگو با خبرنگار تسنیم با اشاره به اهمیت ذرت علوفه‌ای در تأمین امنیت غذایی کشور اظهار داشت: ذرت علوفه‌ای به‌عنوان منبع غذایی ارزشمند برای دام، نقش مهمی در امنیت غذایی کشور دارد و استان تهران در کنار فارس، خوزستان و گلستان از قطب‌های اصلی تولید این محصول است. استان تهران رتبه سوم کشور را در تولید ذرت علوفه‌ای دارد و سطح زیر کشت آن بیش از 30 هزار هکتار است.

وی با تأکید بر اهمیت مدیریت مصرف آب افزود: با توجه به کاهش بارندگی‌ها، تغییرات اقلیمی و تابستانه بودن کشت ذرت، مدیریت آب مهم‌ترین چالش تولید این محصول است، تغییر آرایش کشت و استفاده از روش‌های نوین آبیاری مانند لوله‌های هیدروفلوم می‌تواند مصرف آب را به‌طور چشمگیری کاهش دهد. به‌عنوان نمونه، استفاده از ارقام مناسب و تغییر الگوی کشت می‌تواند حداقل دو نوبت آبیاری را کاهش داده و حدود 2 هزار مترمکعب در هکتار صرفه‌جویی به همراه داشته باشد.

استفاده از آبیاری قطره‌ای در جوادآباد ورامین

داوود حقگو رئیس جهاد کشاورزی جوادآباد، نیز در گفت‌وگو با خبرنگار تسنیم اظهار داشت: در بخش جوادآباد ورامین برای افزایش بهره‌وری آب، کشاورزان را به استفاده از روش‌های نوین آبیاری هدایت کردیم. در 60 درصد اراضی کشاورزی این بخش، کشت ذرت علوفه‌ای با روش‌های تحت فشار به‌ویژه آبیاری قطره‌ای انجام می‌شود.

وی افزود: منطقه جوادآباد در کشت پاییزه بیش از 3 هزار هکتار سطح زیر کشت ذرت علوفه‌ای دارد که سالانه بالغ بر 150 هزار تن علوفه تولید می‌شود و در آبیاری غرقابی برای ذرت به‌طور متوسط 10 تا 12 هزار مترمکعب آب مصرف می‌شود، درحالی‌که این میزان در سیستم بارانی به حدود 7 هزار مترمکعب و در روش قطره‌ای به 4 هزار مترمکعب کاهش یافته است و این یعنی صرفه‌جویی حدود 8 هزار مترمکعب آب در هر هکتار.

رشد کشت گیاه دارویی و کم‌آب‌بر مارچوبه در شهرستان جوادآباد

حقگو تصریح کرد: با اجرای آبیاری قطره‌ای، عملکرد تولید نیز افزایش یافته است؛ به‌طوری که با 4 هزار مترمکعب آب حدود 70 تن در هکتار تولید داریم، درحالی‌که پیش‌تر با 7 هزار مترمکعب آب عملکرد 45 تنی داشتیم.

رئیس جهاد کشاورزی جوواد آباد در پایان تأکید کرد: با توجه به کاهش نزولات جوی و بحران کم‌آبی، باید کشاورزان را به سمت کشت محصولات کم‌آب‌بر و مقاوم به خشکی هدایت کرد. به توصیه کارشناسان، گیاه سرگم به دلیل مصرف آب کمتر و سازگاری با شرایط اقلیمی استان تهران، می‌تواند جایگزین مناسبی برای ذرت علوفه‌ای باشد و به پایداری تولید و حفظ منابع آبی کمک کند.

انتهای پیام/

 

 

 

منابع خبر:‌ © ‌خبرگزاری تسنیم
دکمه بازگشت به بالا