رقص خوشه‌های طلایی برنج در جشن خرمن

جشن خرمن؛  نماد خستگی‌ناپذیری و تلاش‌ برای تامین مایحتاج حلال  زندگی و نماد زندگانی و قدرشناسی مردم به درگاه خداوند است.
– اخبار استانها –

به گزارش بخش استان‌ها در وبانگاه به نقل از خبرگزاری تسنیم از بابل، روزهای داغ تابستانی در حال غروب است  و برنجکاران مازندرانی، آخرین خوشه های طلایی شالی را از شالیزارهای سبز خود برداشت می‌کنند، مازندرانی ها به شکرانه نعمت همه ساله پس از برداشت محصول برنج، جشن خرمن برگزار می کنند، جشنی که یکی از آیین‌های جذاب مازنیهاست.

«‌جشن خرمن»  یا جشن شکرگزاری برداشت برنج بعد از پایان مراحل مختلف برداشت برنج برگزار می‌شود تا به پاس شکرگزاری و رفع خستگی چند ماهه کشاورزان  معمولا در امامزاده ها یا همان زمینهای شالیزاری  و امروز هم در تالارها توسط اهالی و مسئولین محلی  و منطقه ای و شهرستانی برگزار می‌شود.

این آیین سنتی که از اجدادمان سینه به سینه به نسل امروز رسیده با‌ جشن و شادی و اجرای آیین‌های بومی، محلی همراه است.

امسال و برای چندمین سال متوالی جشن خرمن به همت بخشدار بخش لاله آباد و اداره میراث فرهنگی و اداره جهاد کشاورزی و شورای اسلامی شهر و شهرداری شهر زرگر  شهرستان بابل با حضور پرشور شهروندان و میهمانانی از دیگر مناطق در این بخش برگزار شد.

در این مراسم که با برگزاری نمایشگاه وصنایع وابسته به برنج و صنایع دستی بومی محلی همراه بود  و ادوات و ابزار برنجکاری مربوط به زمان های قدیم وآداب برداشت خرمن چون “جینگا زنی” که با کمک گرفتن از اسب و کمباین دستی نیز اجرا شد.

 ساز سرنا و دهل، جینگا سری، خرمن کوبی دستی، پخت آش و عرضه تولیدات کشاورزی بخشی از آیین جشن خرمن در بخش لاله آباد شهرستان بابل بود.

آیین‌ها که همواره نشان از  پیشینه‌ تاریخی و هویت فرهنگی اقوام‌ مختلف هستند در حقیقت زبان گویا و یاد آوری کننده  سختی‌های کار پیشینیان و زحمات و تلاش‌هایی است که اجداد ما  در مسیر پرمشقت  روزگار داشتند.

مهمترین قطب کشاورزی شهرستان بابل که به خوشه های طلایی برنج شهره است بخش لاله‌آباد و شهر زرگر بابل، است. این بخش ،به‌ عنوان یکی از مهم‌ترین قطب‌های تولید برنج کشور محسوب می شود .

لاله آباد، بیش از 16هزار هکتار زمین کشاورزی، دارد و سهم چشمگیری در تأمین برنج مرغوب واعضای  ایرانی دارد.  لاله آباد که با سفره های سبزش شهره خاص وعام است و با طلایی‌ترین خوشه‌های برنج، به سفره‌های ایرانی برکت  و طعم خاصی می‌بخشد نیازمند حمایت مسیولین است.

 شکرگزاری و رفع خستگی کشاورزان در بعضی روستاهای استان توسط اهالی محل برگزار می‌شود؛ این آیین سنتی که با‌ جشن و شادی همراه بود دو سالی است که به روش امروزی و در فضایی نشاط‌آور و با هدف حفظ و احیای سنت‌‌های دیرینه و فرهنگ بومی مازندران برگزار می شود.

در این مراسم  چند کشاورز محلی با اجرای مراحل مختلف  برداشت‌ محصول برنج و خرمن‌‌کوبی را با ابزارهای قدیمی  را به صورت نمادین اجرا‌ کرده اند.

احمد قاسم پیشه در گفت‌وگو با تسنیم با بیان اینکه این جشنواره در بزرگترین متطقه برنج خیز شهرستان بابل و با هدف  معرفی این محصول کیفی برگزار شد افزود: بخش لاله آباد مرغوبترین برنج را در مازندران داراست و این محصول در سفره ایرانیها جایگاه ویژه ای دارد.

شهردار زرگر افزود : رکن اصلی در  توسعه صنعت کشاورزی را آب داراست و بی‌توجهی به این مهم اقتصاد منطقه را دچار مشکل می‌کند زیرا اقتصاد این بخش به کشاورزی وبرنج کاری وابسته است.

احمد قاسم بیشه در صحبتی با مسئولین خواستار حمایت از مردم منطقه و کشاورزان زحمتکش بخش لاله آباد شد.

رحیم شهیدی‌پور رئیس جهاد کشاورزی شهرستان بابل به تسنیم گفت: بخش لاله‌آباد بابل، با بیش از 16هزار هکتار زمین حاصلخیز، از مهم‌ترین مراکز تولید برنج باکیفیت در ایران است. 

وی افزود:  زمینهای شالیزاری  این منطقه لاله آباد؛  به تنهایی برنج دو میلیون نفر ایرانی را تامین می کند و برنج شهرستان بابل برنج شش میلیون را تامین می نماید.

وی تصریح کرد: کشاورزان این منطقه با تکیه بر دانش بومی و تجربه نسل‌ها، برنجی ممتازی  تولید می‌کنند که در ایران زبانزد است و این برنج جایگاه ویژه‌ای در بازاریابی وحتی خارجی  دارد.

شهیدی پور بیان کرد: برنج لاله‌آباد برای برند سازی حمایت جدی‌تر مسئولان را می طلبد. 

وی در خصوص کشت دوم تاکید کرد: زمین‌هایی که از آب سدها وآبندان‌ها مشروب می شدند توانستند به زیر کشت دوم بروند. با خوشه‌های زرین خود، برکت را به سفره‌های ایرانی می‌آورد.

انتهای پیام/

 

منابع خبر:‌ © ‌خبرگزاری تسنیم
دکمه بازگشت به بالا