فرآوری و صنایع تبدیلی طلای سرخ ضرورتی مغفول مانده در خراسان جنوبی
علی حسینی گازار عضو هیئت رئیسه شورای ملی زعفران در گفتگو با خبرنگار تسنیم در بیرجند گفت: زعفران پایه برند کشور و خراسان جنوبی چندین قرن پرچمدار تولید و تجارت زعفران ایران است و اولین اقدام ما میتوانست با شناسنامه دار کردن مزارع زعفران شروع شود اما با وجود اینکه 14 سال پیش یعنی سال 1390 در یک اقدام داوطلبانه طرح ارتقاء کیفیت و شناسنامه دار کردن زعفران ایران را با محوریت شورای ملی زعفران و کانون دانش و صنعت زعفران، جهاد کشاورزی دو استان خراسان جنوبی و رضوی و دانشگاه بصورت پایلوت به مدت چهار سال در دو استان قطب زعفران کشور اجرا کردیم متأسفانه این طرح علیرغم تایید مکرر اجرای ان در سطح تمامی مزارع زعفران همچنان در مرحله باید و خوب است باقی مانده و اجرایی نشده است.
وی سطح زیر کشت زعفران کشور را در حدود 127 هزار هکتار عنوان کرد و افزود: با شناسنامه دار کردن مزارع زعفران کشور میتوان بسیاری از مشکلات و موفقیتهای تولید این محصول گرانبها را رصد کرد.
عضو هیئت رئیسه شورای ملی زعفران با گلایه از اینکه مسئولان و متولیان امر توجهی که شایسته این محصول ویژه کشور باشد را ندارند گفت: شورای ملی زعفران که توسط تشکلهای حوزه تولید، صنعت و تجارت زعفران در اتاق ایران تشکیل و اداره میشود مشکلات و چالشهای پیش روی این محصول را پیگیری و صرفا از نهادهای ذیربط مطالبهگری میکند و معتقد هستیم حمایت جدی از کشاورزان برای تولید زعفران با کیفیت برابر با نیاز بازارهای هدف و کسب ارزش واقعی زعفران ایران باید با جدیت تمام پیگیری شود.
حسینی بیان کرد: در این راستا برند ملی زعفران ایران توسط شورا چندین سال است که تهیه شده و با وجود مشکلاتی که پیش روی ما بود نسبت به ثبت جهانی آن اقدامات لازم انجام شده است و امیدواریم با قول مساعدی که از نهادهای بین المللی گرفتهایم به زودی ثبت جهانی برند ملی زعفران ایران در کشورهایی که هدفهای عمده زعفران ایران هستند خاتمه یابد. قطعا این مهم برای آینده محصول بسیار ارزشمند است.
عضو هیئت رئیسه شورای ملی زعفران گفت: نهادها و سازمانهای دولتی متاسفانه حمایت جدی برای رفع مشکلات تولید و صادرات محصول با تشکلها ندارد. در بحث تولید زعفران با توجه به سطح زیرکشت و منابعی که صرف میشود پتانسیل تولید بیش از یک هزارتن زعفران در کشور وجود دارد اما متاسفانه در حال حاضر حدود 400 تن زعفران تولید میشود و هیچ نهاد و وزارتی پاسخگوی رفع این ضعف در تولید نیست.
وی با اشاره به اینکه در بحث صنایع تبدیلی زعفران ما حرف و جایگاهی نداریم و کاری انجام نشده است افزود: این درحالی است که میتوانستیم اقدامات بسیار خوبی در این راستا انجام دهیم.
عضو هیئت رئیسه شورای ملی زعفران گفت: در سطح دنیا از زعفران فرآوردههای بسیاری اعم از نوشیدنی، دارو و … استخراج میشود، اما ما به عنوان تولیدکننده در بحث صنعت زعفران کار شایستهای انجام ندادهایم و به فروش انبوه زعفران به عنوان ماده خام و درآمدزا بسنده کردهایم و این ضعف ما است.
حسینی با بیان اینکه عملکرد زعفران در مزارع بسیار پایین آمده است بیان کرد: سطح زیرکشت زعفران استان حدودا 15 الی 20 هزار هکتار است که در دهه 50 و حتی 60 عملکرد تولید در هر هکتار زعفران کاری خراسان جنوبی 6.5 تا 7 کیلو در هر هکتار بوده است اما در حال حاضر متوسط عملکرد به حدود 3 کیلو کاهش یافته است البته یادآوری میکنم که هم اکنون به لطف خداوند و همت تعدادی تولیدکننده برتر و مطرح، عملکردهای بسیار خوب و شایستهای در استان داریم که باید با آموزش کشاورزان از تجربیات خوب پیشگامان این صنعت بهترین تولید را شاهد باشیم.
عضو هیئت رئیسه شورای ملی زعفران یادآور شد: پیشبینی میشود در سال جاری حدود 35 تا 45 تن زعفران از مزارع خراسان جنوبی برداشت شود که البته این یک بر آورد تقریبی است.
وی با اشاره به اینکه این نشان دهنده آن است که در بحث تولید بسیار کم کاری شده است خاطرنشان کرد: باید عملکرد را بالا و کیفیت را افزایش و ضایعات را کاهش دهیم و استراتژی و سیاست مناسبی در حوزه تولید و صادرات اتخاذ شود.
عضو هیئت رئیسه شورای ملی زعفران از تشکیل انجمن تولید کنندگان زعفران، زرشک، عناب و فرآورده های گیاهی در سال 1388در استان خراسان جنوبی خبر داد و گفت: در حال حاضر در حال احیای مجدد این انجمن هستیم.
حسینی با بیان اینکه همچنین کانون هماهنگی دانش و صنعت زعفران، زرشک و عناب نیز در خراسان جنوبی در سال 1390در بیرجند تاسیس شده است افزود: متاسفانه بجز دوره 4 ساله ی اول تاسیس اقدامات جدی دیگری در این خصوص انجام نشده است امید است دولت و متولیان بخش کشاورزی به نفع کشاورزان قدمی بردارند و زعفران استان را از بحران نجات دهند.
انتهای پیام/255