نان در کانون نارضایتی؛ جدال کیفیت و نظارت در کهگیلویه و بویراحمد

نان به عنوان قوت غالب سفره‌های مردم در سراسر ایران، در استان کهگیلویه و بویراحمد به محلی برای اعتراضات روزانه شهروندان تبدیل شده است.
– اخبار استانها –

به گزارش بخش استان‌ها در وبانگاه به نقل از خبرگزاری تسنیم از یاسوج، نان به عنوان قوت غالب سفره‌های مردم در سراسر ایران، در استان کهگیلویه و بویراحمد به محلی برای اعتراضات روزانه شهروندان تبدیل شده و این مسئله که ماه‌ها است به صورت پراکنده توسط رسانه‌های داخلی از جمله خبرگزاری تسنیم منعکس شده و اکنون با تشدید اقدامات نظارتی دولتی، وارد فاز جدیدی از پیگیری شده است.

تحلیل‌های میدانی و گزارش‌های مردمی نشان می‌دهد که افت محسوس در کیفیت نان از پخت نامناسب تا کم‌فروشی و گران‌فروشی، نه تنها یک مسئله صنفی، بلکه یک دغدغه بهداشت عمومی و معیشتی در کهگیلویه و بویراحمد بوده، البته مشکلات مربوط به نان در این استان چند لایه است و کارشناسان و فعالان اجتماعی دلایل این وضعیت را فراتر از صرفاً کم‌کاری نانوایان می‌دانند و به عواملی سیستمی از جمله مسائل مربوط به آرد، فشار اقتصادی بر نانوایان و نظارت‌های نامنظم اشاره می‌کنند.

گزارش‌های پیشین خبرگزاری تسنیم بارها بر این نکته تأکید کرده‌اند که کیفیت آرد تخصیص یافته به نانوایی‌ها در مواردی مطابق با استانداردهای لازم برای پخت نان باکیفیت نیست و این موضوع مستقیماً بر بافت، طعم و ماندگاری نان تأثیر می‌گذارد و البته پیش از موج اخیر بازرسی‌ها، انتقاداتی نسبت به فقدان نظارت مستمر و مؤثر وجود داشت که به نانوایان خاطی فرصت می‌داد تا تخلفات خود را ادامه دهند.

اگر چه نانوایان متخلف به دلیل کم‌فروشی یا گران‌فروشی مورد بازخواست قرار می‌گیرند، اما فعالان صنفی اغلب به افزایش هزینه‌های تولید از جمله قیمت انرژی و دستمزد کارگران اشاره می‌کنند و این عوامل می‌تواند برخی نانوایان را به سمت راه‌های میان‌بر برای حفظ حاشیه سود سوق دهد.

در پاسخ به افزایش نارضایتی‌ها، سازمان‌های متولی در کهگیلویه و بویراحمد از جمله تعزیرات حکومتی فشار بر واحدهای تولیدی را افزایش داده‌اند و حمزه لقمانی، مدیرکل تعزیرات حکومتی استان آمار اخیر را به عنوان نشانه‌ای از جدیت دستگاه‌های نظارتی معرفی کرد و گفت: از ابتدای امسال ما شاهد 500 مورد بازرسی بوده‌ایم که منجر به پلمب 10 واحد خبازی متخلف شده که تخلفات اصلی شامل عدم پایبندی به نرخ مصوب و کم‌فروشی بوده است.

این اقدام هر چند مورد استقبال شهروندان قرار گرفته، اما نیازمند تداوم و پوشش تمامی ساعات کاری نانوایی‌ها است تا تأثیر بلندمدت خود را نشان دهد و واقعیت امر دیگر برای مردم عادی در شهرهایی چون یاسوج، نان بی‌کیفیت صرفاً یک گزارش خبری نیست و بلکه یک معضل روزانه بوده که بر تغذیه خانواده‌ها سایه افکنده است.

مقامات دولتی و متولیان امر نظارت بر بازار و عرضه با کیفیت نان در شهرهای استان در همین راستا از مردم خواسته‌اند که در صورت مشاهده تخلف، مراتب را به شماره‌های 135 (تعزیرات) و 124 (صمت) گزارش دهند و این مکانیسم گزارش‌دهی مردمی یکی از ابزارهای اصلی دولت برای پایش میدانی وضعیت است.

تجارب گذشته در کهگیلویه و بویراحمد نشان می‌دهد که گاهی اوقات تشدید نظارت‌ها واکنشی مقطعی به اعتراضات عمومی است و پس از فروکش کردن فشار رسانه‌ای، دوباره به حالت قبل باز می‌گردد و بدون شک اصلاح ساختاری در این حوزه مستلزم امری فراتر از پلمب 10 واحد شامل تأمین آرد با کیفیت استاندارد به صورت پایدار. ایجاد شفافیت کامل در سهمیه‌بندی و توزیع یارانه‌ها و همچنین برگزاری دوره‌های آموزشی مستمر برای ارتقای مهارت‌های پخت نان است.

بدون شک تا زمانی که این عوامل سیستمی حل نشوند، نان در کهگیلویه و بویراحمد همچنان در کانون توجهات، چه در گزارش‌های تسنیم و چه در گفت‌وگوهای روزمره مردم، باقی خواهد ماند.

انتهای پیام/

 

منابع خبر:‌ © ‌خبرگزاری تسنیم
دکمه بازگشت به بالا
هوش مصنوعی خبری قاصدک (در حال توسعه)