ثبت جهانی گردوی تویسرکان

رئیس اتاق بازرگانی تویسرکان از ثبت جهانی گردو در سازمان‌های بین‌المللی خبر داد و گفت: این موفقیت که پس از بررسی 142 پرونده بین‌المللی و پیگیری چندساله محقق شد، گردوی تویسرکان را به عنوان یک دارایی معنوی و فرهنگی ایران در عرصه جهانی معرفی کرد.
استانها

رئیس اتاق بازرگانی شهرستان تویسرکان، عبدالله قمری در گفت‌وگو با خبرنگار تسنیم درهمدان با اشاره به انتخاب شعار، سال‌های اخیر توسط مقام معظم رهبری و تأکید بر تولید به عنوان محور اصلی توسعه کشور، گفت: طی سال‌های اخیر، در راستای سیاست‌های کلان کشور مبنی بر حمایت از تولید، در سطح شهرستان،مشکلات فعالان اقتصادی را پیگیری کردیم.

وی افزود: برخی چالش‌ها نظیر ناترازی برق و قطعی گسترده در سطح ملی، فراتر از ظرفیت شهرستان بود، با این حال در مواردی توانستیم از خسارات بیشتر به واحدهای تولیدی جلوگیری کنیم.

رئیس اتاق بازرگانی شهرستان تویسرکان با اشاره به وضعیت اشتغال در شهرستان توضیح داد: بر اساس آمار سازمان تأمین اجتماعی، حدود 4 هزار نفر به صورت مستقیم در واحدهای صنعتی تویسرکان مشغول به کار هستند. البته بسیاری از واحدها کار واسپاری نیز دارند که باعث اشتغال غیرمستقیم بیشتر شده است.

قمری درمورد تسهیلات بانکی و مشکلات مالی واحدها، بیان کرد: با توجه به نوپا بودن بسیاری از واحدهای تولیدی و استفاده از تسهیلات بانکی، قطعی برق و کاهش تولید باعث ایجاد مشکلات جدی در نقدینگی شده است. در برخی موارد حتی امکان پرداخت اقساط بانکی برای تولیدکنندگان فراهم نبوده است.

وی تصریح کرد: اتاق بازرگانی شهرستان، تاکنون 8 پرونده برای اخذ تسهیلات در قالب ستاد تسهیل و رفع موانع تولید معرفی کرده است که یکی از آن‌ها موفق به دریافت تسهیلات 100 میلیاردی شده‌است. لازم به ذکر است که بقیه درخواست‌ها مبالغ کمتری دارند.

رئیس اتاق بازرگانی شهرستان تویسرکان بااشاره به اینکه صادرات در شهرستان تویسرکان به صورت گسترده نیست، توضیح داد: اما فعالیت‌های قابل توجهی در حال انجام است، در حال حاضر، سه واحد تولید داروهای مکمل با برندهای بین‌المللی، یک واحد تولید الیاف صنعتی و چندین گلخانه صادرات‌محور در حوزه خلیج فارس وعراق وروسیه فعالیت دارند.

وی اظهار کرد: چندین تشکل فعال در حوزه گردو مانند تعاونی گردوکاران، اتحادیه خشکبار و انجمن گردو، وجود دارد اما متأسفانه نتوانسته‌اند اقدامات منسجم و جشنواره‌های مؤثری برگزار کنند. باید فعالان این حوزه بدانند که با تبلیغات مؤثر، می‌توانند سودآوری بالاتری کسب کنند.

قمری درمورد مشکلات اقلیمی و لزوم اصلاح باغات گردو گفت: در سال‌هایی نظیر 1374، خسارات سنگینی به باغات گردو وارد شد. با همکاری وزارت جهاد کشاورزی، مرکز تحقیقات نهال و بذر کرج و جهاد دانشگاهی، طرح تعویض تاج درختان و استفاده از ارقام دیرگل به صورت رایگان در اختیار باغداران قرار گرفت. این اقدام باعث شد تا بخشی از خسارات اقلیمی سال‌های اخیر جبران شود.

وی با تشریح ابعاد مختلف صادرات گردو، ظرفیت‌های تولیدی و آسیب‌های ناشی از واردات بی‌رویه، خواستار حمایت جدی‌تر از تولیدکنندگان این محصول راهبردی در سطح ملی شد. عنوان کرد: روابط خواهرخواندگی بین تویسرکان و شهر نیکسار ترکیه در توسعه فنی باغات گردو و انتقال تجربه‌های موفق بین‌المللی،نقشی بسیار موثر دارد.

رئیس اتاق بازرگانی تویسرکان بیان کرد:کشورهایی مانند ترکیه، چین، شیلی، اوکراین و آمریکا در زمینه تجاری‌سازی و مکانیزه‌کردن باغات گردو پیشرو هستند. در مقابل، بیشتر باغات ما به صورت سنتی اداره می‌شوند که این امر باعث بالا رفتن هزینه برداشت و کاهش قدرت رقابت در بازارهای جهانی شده است.

 وی با اشاره به وضعیت تولید گردو در امسال گفت: در شهرستان تویسرکان حدود 8 هزار هکتار باغ گردو وجود دارد و پیش‌بینی می‌شود حدود 20 هزار تن گردو با پوست سبز برداشت شود. برخلاف برخی اخبار، تنها حدود 5 درصد باغات دچار سرمازدگی شدند و کاهش چشم‌گیری نسبت به سال 1403 نداشتیم.

قمری درمورد وضعیت صادرات گردو، توضیح داد: ًاگرچه صادرات رسمی و تجاری گردو از تویسرکان ثبت نشده است، اما صادرات به صورت چمدانی همچنان در جریان است. بسیاری از ایرانیان مقیم خارج، از کشورهایی چون آلمان، ایتالیا، روسیه، و کشورهای حوزه خلیج فارس، درخواست خرید گردو یا مغز گردو دارند که به صورت محدود برای آن‌ها ارسال می‌شود.

 وی تاکید کرد: گردو نه تنها محصولی اقتصادی، بلکه یک ظرفیت فرهنگی، گردشگری و اشتغال‌زا در شهرستان است. با حمایت دولت می‌توان اقداماتی چون توسعه بازارچه دائمی گردو، برگزاری جشنواره‌های تخصصی و جذب گردشگر، ایجاد زنجیره بسته‌بندی و برندینگ معتبر برای صادرات و حذف واسطه‌ها و ساماندهی بازار عرضه به نفع کشاورز را به انجام رساند.

رئیس اتاق بازرگانی تویسرکان با ابراز تاسف گفت: متأسفانه امروز گردوی تویسرکان بدون بسته‌بندی و بدون برند، توسط افراد مختلف در سراسر کشور عرضه می‌شود، و این باعث تضعیف جایگاه برند جهانی گردوی تویسرکان شده است.

وی بابیان اینکه واسطه‌ها سهم قابل توجهی در افزایش قیمت گردو دارند.تصریح کرد: اگر زنجیره عرضه و توزیع اصلاح شود و فروش به صورت مستقیم از باغدار به مصرف‌کننده انجام شود، هم باغدار سود بیشتری می‌برد و هم قیمت برای مصرف‌کننده کاهش می‌یابد.

قمری از دریافت دعوت‌نامه رسمی از سازمان غذا و کشاورزی ملل متحد فائو  و سازمان‌های بین‌المللی مرتبط جهت دریافت نشان ثبت جهانی گردوی تویسرکان خبر داد وعنوان کرد: پروپوزال ثبت جهانی گردوی تویسرکان با همکاری کارشناسان اتاق بازرگانی و بخش کشاورزی تدوین شد و فرآیند ارسال، بازبینی و پیگیری آن بیش از یک سال به طول انجامید.

وی از بازدید نماینده رسمی سازمان فائو برای راستی‌آزمایی محتوای پروپوزال، به صورت میدانی از تویسرکان خبرداد و عنوان کرد:ایشان در پایان بازدید اعلام کرد آنچه در واقعیت دیدم، بسیار فراتر از آن چیزی است که در اسناد و مدارک خوانده بودم. این جمله به‌روشنی نشان‌دهنده عمق فرهنگی و اهمیت واقعی گردو در تویسرکان است.

رئیس اتاق بازرگانی تویسرکان بابیان اینکه امروز گردوی تویسرکان به‌عنوان یکی از دارایی‌های معنوی و فرهنگی کشور ایران در جهان شناخته شده است.اظهار کرد: گردوی تویسرکان پس از بررسی 142 پرونده موفق به کسب این نشان شد. این موضوع از سال 1398 به‌صورت جدی آغاز شد و پس از طی مراحل طولانی، امروز به نتیجه رسیده است.همچنین گردوی تویسرکان در سازمان جهانی مالکیت فکری (WIPO) در سال  1396 نیز به ثبت رسیده است.

انتهای پیام/

 

 

منابع خبر:‌ © ‌خبرگزاری تسنیم
دکمه بازگشت به بالا