نان سمی بر سر سفره کهگیلویه و بویراحمد/ از نمک بیش از حد تا حذف سبوس+فیلم
به گزارش بخش استانها در وبانگاه به نقل از خبرگزاری تسنیم از یاسوج، نان اصلیترین غذای مردم است، قوت روزانهای که باید سالم، تازه و باکیفیت باشد و اما در بسیاری از شهرها و روستاهای کهگیلویه و بویراحمد نان نه بوی تازگی میدهد و نه نشانی از کیفیت دارد و مردم استان از کیفیت پایین نان عرضه شده گلایهمند هستند، نانهایی که اغلب یا بسیار سخت و خشک و یا برعکس بی استحکام و بهسرعت بیات میشوند.
در برخی از نانواییها عدم استفاده از کارگران ماهر و حرفهای در این بخش و استفاده از آرد بیکیفیت وضعیت را بدتر کرده و میزان نارضایتی را افزایش داده، این در حالی است که نان قوت اصلی مردم این منطقه است و کیفیت پایین آن میتواند تأثیر مستقیمی بر سلامت جامعه داشته باشد.
کارشناسان کیفیت پایین آردهای تحویلی، فرسودگی دستگاههای پخت نان، عدم نظارت کافی بر فرایند تولید و مشکلات تخمیری را از مهمترین عوامل کیفیت پایین بودن نان در استان کهگیلویه و بویراحمد عنوان میکنند.
عضو مرکز سیاستگذاری سلامت دانشگاه علوم پزشکی یاسوج در خصوص کیفیت پایین نان اظهار داشت: متأسفانه نانهایی که در حال حاضر وجود دارد از چند منظر ایراد دارند، یکی از نگاهها میزان نمک باقیمانده در این نانها است که تقریباً یک و نیم برابر حد متوسط نانهای ما نمک دارند که میتواند در بحث فشارخون، بیماریهای قلبی و عروقی مشکلساز باشد.
موسویزاده افزود: در بحث فراوری گندم و تبدیل آن به آرد در واقع فرایندهایی طی میشود که موجب میشود مواد مغذی گندم و آرد از بین برود و بحث سبوس گیری و جوانه گندم که جدای میشوند موجب آسیب و پایین آمدن کیفیت نان میشوند.
وی با بیان اینکه نان و گندم منبع عظیمی از پروتئین است؛ یعنی حدود 30 تا 40 درصد و همچنین پیشبینی میشود که کلسیم و فسفر داشته باشد، افزود: نان همچنین مقادیر قابلتوجهی آهن دارد که در گروههای آسیبپذیر اجتماعی نان میتواند بهعنوان یک منبع تأمینکننده آهن باشد.
موسویزاده با بیان اینکه توجه به فراوری آرد و تولید نان کامل بهعنوان یک پروژه کاملاً جدید و نوین میتواند آغاز نویدبخشی باشد برای کاهش بیماریهایی مثل پوکیاستخوان که در اثر کلسیم پایین به وجود میآید، گفت: با تولید آرد کامل میتوان جلوی بسیاری از این مشکلات را گرفت و استان ما هم یکی از استانهایی است که از لحاظ امنیت غذایی در رتبه مناسب کشوری قرار ندارد پس به همین دلیل مرکز سیاستگذاری سلامت تولید نان کامل را از آرد کامل را با همکاری ادارات مرتبط در دستور کار خود قرار داده است.
وی با بیان اینکه ما موفق شدیم نخستین نانوایی تولید نان کامل را در مرکز استان راهاندازی کنیم، ادامه داد: امیدواریم با حمایتهای مردمی و ادارات مربوطه شاهد افتتاح نانوایی بعدی در سایر شهرهای استان باشیم.
به گزارش تسنیم، مردم کهگیلویه و بویراحمد همچنان در انتظار روزی هستند که بتوانند نان باکیفیت و سالم بر سر سفرههای خود ببینند؛ با یان حال به نظر میرسد حل این مشکل نیازمند عزم جدی همکاری بین دستگاهی است که باید موردتوجه مسئولان قرار بگیرد.
.
گزارش از امیررضا برنگ پور
انتهای پیام/