گزارش میدانی تسنیم| لبنیات هم کا‌لای لوکس شد‌/‌ شیر هم از سفره مردم پرید!

افزایش پیاپی قیمت شیر و محصولات لبنی در ماه‌های اخیر، زنگ خطر کاهش مصرف این اقلام اساسی را به صدا درآورده است.
استانها

به گزارش بخش استان‌ها در وبانگاه به نقل از خبرگزاری تسنیم از آذربایجان غربی، گرانی‌های حاکم بر بازار و تورم در زمینه های مختلف مردم را با مشکلات معیشتی متفاوتی روبه رو کرده است، این آشفتگی به بازار لبنیات نیز سرایت کرده و امروز شیر و لبنیات این مواد غذایی مهم از سفره مردم پر کشیده و به اولویت های چهارم به بعد مردم در خرید رسیده است  در حالی‌ که کارشناسان تغذیه بر ضرورت مصرف روزانه شیر و لبنیات برای حفظ سلامت بدن به خصوص در کودکان تأکید دارند.

بررسی میدانی خبرنگار تسنیم از فروشگاه‌ها و لبنیاتی‌های شهر نشان می‌دهد که در ماه‌های اخیر، قیمت هر لیتر شیرپاستوریزه به شکل محسوسی افزایش یافته و قیمت شیر خام طی ماه های اخیر از اواسط بهار به صورت ثابت کیلویی 32 هزار تومان به فروش می رسید اما روند افزایش قیمت محصولات لبنی  بر مصرف خانوارها تأثیر مستقیم گذاشته است، بسیاری از مردم می‌گویند با توجه به کاهش قدرت خرید و بالا رفتن هزینه‌های روزمره، ناچار شده‌اند میزان خرید لبنیات را کاهش دهند یا به محصولات ارزان‌تر روی بیاورند.

گزارش میدانی تسنیم| لبنیات هم کا‌لای لوکس شد‌/‌ شیر هم از سفره مردم پرید!گزارش میدانی تسنیم| لبنیات هم کا‌لای لوکس شد‌/‌ شیر هم از سفره مردم پرید!

حال آنکه امروز فعالان صنعت لبنیات علت اصلی افزایش قیمت را رشد هزینه های تولید، افزایش نرخ نهاده های دامی، افزایش هزینه های حمل و نقل و انرژی و همچنین تب برفکی باعث کاهش تولید و افزایش قیمت لبنیات شده اند.

به گفته یکی از دامداران قیمت نهاده های دامی از ابتدای سال تاکنون بیش از 40 درصد افزایش داشته است به گونه ای که امروز قیمت هر کیلو یونجه 20 تا 25 هزار تومان از کشاورز خریداری می کنند این افزایش ها دیگر با با قیمت فعلی شیر همخوانی ندارد.

*شیر دیگر کالای ضروری نیست

«محمودی» یکی از شهروندان ارومیه‌ای در گفت‌وگو با خبرنگار تسنیم، گفت: قبلاً هر روز برای بچه‌ها شیر می‌خریدیم، اما حالا با این قیمت‌ها فقط هفته‌ای یکی دو بار می‌خریم، وقتی هزینه نان، برنج و میوه بالا رفته، دیگر شیر در اولویت نیست.

وی، ادامه داد: با توجه به اینکه شیر از مواد غذایی پایه و اساسی مردم به خصوص کودکان است افزایش قیمت این محصول فشارهای اقتصادی بسیاری به مردم وارد کرده و با معیشت و دخل و خرج مردم جور در نمی آید دریغ کردن موادغذایی همچون شیر و نان دور از انصاف بوده و افزایش قیمت ها باید اصولی باشد.

این شهروند همچنین، ابراز کرد: امروز میزان حقوق کارمندان ثابت است اما همین کارمند باهمین حقوق ثابت هرروز در حال تجربه افزایش قیمت در بخش های مختلف بوده و هرروز بیس از دیروز در مضیقه قرار می گیرد.

این دیدگاه در میان بسیاری از مردم تکرار می‌شود درواقع، لبنیات که زمانی جزو اقلام اساسی سبد غذایی خانوار بود، حالا برای بخش قابل توجهی از جامعه به کالایی نیمه‌ضروری یا حتی لوکس تبدیل شده است.

*افزایش 30 درصدی قیمت شیر

در روزهای اخیر اخباری مبنی بر افزایش  30 درصدی قیمت شیر در کشور بیان شده و خانواده هارا با نگرانی های بیشتری روبه رو کرد در این خصوص محمدرضا فربد سخنگوی انجمن صنایع لبنی درباره وضعیت خرید و قیمت شیر خام از دامداران، گفت: قیمت شیر خام طی هفته‌های اخیر افزایش یافت و حدود 30 درصد گران شد.

وی ادامه داد: این گرانی ناشی از کاهش 10 درصدی عرضه شیر به دلیل بیماری تب برفکی، وضعیت نامناسب علوفه و افزایش صادرات شیر خشک بوده و موجب بروز تنش در تولید محصولات لبنی شده است.

به گفته وی انتظار می رود گرانی 30 درصدی قیمت شیر خام ، زمینه افزایش قیمت لبنیات و تداوم کاهش سرانه مصرف را فراهم کند.

*شیرگران شده اما اجرا نشده

گزارش میدانی تسنیم| لبنیات هم کا‌لای لوکس شد‌/‌ شیر هم از سفره مردم پرید!

« رضایی» یکی از لبنیاتی های سطح شهر ارومیه است وی در گفت و گو با خبرنگار ما گفت: افزایش قیمت شیر اعلام شده اما هنوز اجرایی نشده و احتمال می دهیم تا نهایت یک هفته شاهد افزایش قیمت شیر در بازار باشیم.

وی،با بیان اینکه یکبار در ابتدای سال اردیبهشت ما افزایش قیمت در محصولات لبنی را داشته ایم،  ادامه داد: امروز قیمت هر کیلو شیر خام گاو در لبنیاتی 32 هزار تومان قیمت شیر گاو میش از 75 تا 80 هزار تومان متغییر است.

این فروشنده لبنیات، اظهار کرد: قیمت هر کیلو کره 550 هزار تومان روغن محلی به 800 هزار تومان رسیده است البته گفتنی است در هفته های آتی شاهد افزایش قیمت هر کیلو شیر گاو خام تا 42 هزار تومان باشیم که به تبع گرانی شیر، گرانی در محصولات لبنی دیگر را نیز شاهد خواهیم بود.

*پیش‌بینی تولید 418 هزار تن تا پایان سال 1404

پرویز بستانچی، معاون بهبود تولیدات دامی سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان غربی در گفت و گو با خبرنگار تسنیم، گفت: پیش‌بینی می‌شود تا پایان سال 1404، میزان تولید شیر در استان به 418 هزار تن برسد.

وی، اظهار کرد: بر اساس برآوردها، شهرستان‌های ارومیه با تولید 96 هزار و 140 تن، میاندوآب با 58 هزار و 520 تن و سلماس با 54 هزار و 340 تن شیر خام، به‌ترتیب رتبه‌های اول تا سوم تولید شیر در استان را به خود اختصاص داده‌اند.

بستانچی،با اشاره به وضعیت مصرف لبنیات در استان افزود: طبق آمار وزارت جهاد کشاورزی، سرانه مصرف شیر در کشور 110 کیلوگرم در سال است با این حال، با توجه به میزان تولید شیر خام و فرآورده‌های جانبی آن همچون ماست و پنیر، آذربایجان غربی از وضعیت مطلوبی در مصرف لبنیات در سطح کشور برخوردار است.

وی، ادامه داد: میزان تولید شیر خام در سال جاری نسبت به سال گذشته حدود نیم درصد افزایش یافته است. هم‌اکنون 250 واحد پرورش صنعتی گاو اصیل شیری در سطح استان فعال است که در مجموع 17 هزار و 200 رأس دام در این واحدها نگهداری می‌شود.

معاون بهبود تولیدات دامی جهاد کشاورزی استان، تصریح کرد: در مجموع، حدود 33 هزار واحد پرورش گاو شیری در آذربایجان غربی وجود دارد که جمعیتی در حدود 336 هزار رأس گاو را شامل می‌شود.

وی، خاطرنشان کرد: حدود 20 درصد از تولید شیر استان در واحدهای صنعتی و 80 درصد آن در دامداری‌های سنتی انجام می‌شود. با اجرای طرح‌های بهسازی و نوسازی جایگاه‌های دامی و اصلاح نژاد دام‌ها، بسیاری از واحدهای سنتی نیز به سطح واحدهای صنعتی نزدیک شده‌اند.

بستانچی، با اشاره به جایگاه استان در سطح کشور گفت: آذربایجان غربی از نظر میزان تولید شیر در رتبه نهم کشور قرار دارد و سهمی معادل 3.5 درصد از کل تولید شیر کشور را به خود اختصاص داده است.

وی، اضافه کرد: حدود 30 هزار تن از شیر تولیدی استان مازاد بر مصرف داخلی است که معادل 7 درصد کل تولید شیر خام استان می‌باشد. این مقدار عمدتاً در قالب فرآورده‌های لبنی همچون ماست، پنیر و سایر محصولات در کارخانجات استان فرآوری و علاوه بر توزیع در سایر استان‌ها، بخشی نیز به اقلیم کردستان عراق صادر می‌شود.

معاون بهبود تولیدات دامی جهاد کشاورزی آذربایجان غربی، با اشاره به پایداری مصرف لبنیات در استان علی رغم کاهش قدرت خرید مردم، گفت: با توجه به وضعیت مطلوب دامپروری، وجود علوفه کافی، استفاده از ضایعات کارخانجات فرآوری میوه و چغندر قند، و شرایط اقلیمی مناسب، تغییر محسوسی در مصرف لبنیات استان مشاهده نمی‌شود.

وی، در پایان درباره علت افزایش قیمت شیر و لبنیات، اظهار داشت: افزایش قیمت نهاده‌های دامی (خوراک دام) و رشد هزینه‌های تولید در واحدهای پرورش دام و طیور، از مهم‌ترین عوامل افزایش قیمت محصولات لبنی در بازار به شمار می‌رود.

افزایش قیمت شیر در حالی رخ داده که این محصول از اقلام اساسی خانوار محسوب می‌شود و هرگونه تغییر در قیمت آن می‌تواند بر کل زنجیره لبنیات تأثیرگذار باشد کارشناسان معتقدند تداوم نوسانات قیمتی بدون حمایت مؤثر از تولیدکننده و کنترل در بازار، می‌تواند منجر به کاهش مصرف لبنیات و آسیب به سلامت جامعه شود.

انتهای پیام/

 

 

منابع خبر:‌ © ‌خبرگزاری تسنیم
دکمه بازگشت به بالا