کاهش 15 درصدی مصرف آب در کشاورزی خراسان جنوبی

سید محمود هاشمیزاده، رئیس اتاق اصناف کشاورزی خراسان جنوبی و نایب رئیس اتاق اصناف کشاورزی ایران در گفتوگو با خبرنگار تسنیم از بیرجند با اشاره به اهمیت تشکیل بازار آب و مدیریت بهینه منابع آبی در استان، بر لزوم صرفهجویی و کاهش مصرف آب در بخش کشاورزی تأکید کرد و از مسئولان خواست تا در این مسیر، جبران خسارتهای احتمالی کشاورزان را مدنظر قرار دهند.
وی با بیان اینکه اقداماتی برای بهبود مدیریت منابع آب در شهرستانهای مختلف استان، به ویژه شهرستان بیرجند و بشرویه در دست اقدام است، اظهار داشت: تشکیل بازار آب یکی از راهکارهای مهم برای کنترل مصرف آب در بخش کشاورزی است. این اقدام میتواند به تعادل بخشی منابع آب زیرزمینی کمک کرده و از برداشتهای غیرمجاز جلوگیری کند.
وی همچنین از نصب کنتور بر روی چاههای کشاورزی به عنوان یک راهکار اساسی برای نظارت و کاهش مصرف آب یاد کرد و افزود: تا کنون با اجرای این طرح، کاهش مصرف آب در بخش کشاورزی به حدود 15 درصد رسیده است. این در حالی است که در آغاز اجرای طرح، میزان مصرف آب در حدود 730 میلیون مترمکعب بود که اکنون به 560 میلیون مترمکعب کاهش یافته است.
هاشمیزاده در ادامه با اشاره به پیشبینی کاهش بیشتر مصرف آب در سالهای آینده گفت: طبق برآوردها، مصرف آب در پایان برنامه هفت ساله به حدود 370 میلیون مترمکعب خواهد رسید.
نایب رئیس اتاق اصناف کشاورزی ایران با بیان اینکه کشاورزان در این مسیر باید حمایت شوند، بر لزوم جبران خسارتهای مالی ناشی از اجرای محدودیتها تأکید کرد و اظهار داشت: لازم است که دولت و نهادهای مرتبط در راستای اجرای برنامههای صرفهجویی، خسارتهای کشاورزان را جبران کنند تا در این شرایط، فشارهای اضافی به آنها وارد نشود.
حل مسائل حقوقی و ایجاد هماهنگی بین دستگاهها
هاشمیزاده همچنین به مشکلات حقوقی در راستای اجرای اصلاحات در بخش کشاورزی اشاره کرد و گفت: برای مثال، در مواردی که کشاورزان به اشتباه اطلاعات نادرست درباره میزان سطح زیر کشت خود ارائه دادهاند، باید اصلاحات لازم انجام شود، اما این اصلاحات نباید به ضرر کشاورزان باشد.
وی همچنین افزود: در بخش تعادل بخشی منابع آب زیرزمینی، لازم است که دستگاههای اجرایی و کشاورزان به توافقهای لازم برسند و از هرگونه فشار غیرضروری به این قشر جلوگیری شود.
اولویت دادن به آب شرب در شرایط بحرانی
رئیس اتاق اصناف کشاورزی خراسان جنوبی در پایان با اشاره به اهمیت حفظ منابع آب شرب در شرایط بحرانی، تأکید کرد: آب شرب باید در اولویت قرار گیرد و در صورتی که کشاورزان مجبور به قطع مصرف آب شوند، باید این مسئله بهطور کامل مدیریت شود تا هیچ گونه مشکلی در تأمین آب شرب ایجاد نشود.
وی همچنین اشاره کرد که در برخی مناطق، چاههای کشاورزی به دلیل استفاده از آب شور، مشکلاتی برای آب شرب ایجاد کردهاند و از مسئولان خواست تا در این زمینه برنامهریزیهای لازم برای استفاده بهینه از منابع آبی را انجام دهند.
پایان پیام/258