مواد نشاستهای در دیابتیها تا چه میزان مصرف شود؟

به گزارش بخش استانها در وبانگاه به نقل از خبرگزاری تسنیم از شیراز، محسن امیدی، مسئول تغذیه بیمارستان سوانح، سوختگی و ترمیمی حضرت امیرالمومنین(ع) شیراز در یادداشتی که آن را در اختیار این خبرگزاری قرار داد، نوشت: تغذیه ناسالم از عوامل موثر در ابتلا به بیماریهای سندروم متابولیک مانند دیابت و فشار خون بالا است؛ زمانی که با زیاده روی در مصرف غذا، کالری اضافه به بدن وارد میشود، با کاهش حساسیت سلولها به انسولین مواجه میشویم و قند خون به ناچار روند افزایشی میگیرد؛ در چنین شرایطی بی توجهی به میزان قند خون موجب میشود تا به تدریج مشکلات جدی ناشی از دیابت مثل آسیب به اعصاب (نوروپاتی دیابتی)، نارسایی کلیه (نفروپاتی) و بیماریهای قلبی پدیدار شود.
با توجه به نقش برنامه غذایی سالم در بهبود شرایط جسمانی و در امان ماندن از پیامدهای دیابت، به این گروه از بیماران توصیه میشود که غذا را در 6 وعده و به صورت منظم مصرف کنند که این وعدهها میتواند شامل صبحانه، میان وعده، ناهار، عصرانه، شام و وعده قبل از خواب باشد، چرا که برای جلوگیری از اُفت قند خون در هنگام خواب، بهتر است یک میان وعده پیش از خواب مصرف شود.
مصرف مواد نشاستهای مانند برنج، نان، ماکارونی و سیبزمینی لازم است بر اساس مقادیر توصیه شده و در رژیم غذایی مورد نظر متخصص تغذیه باشد و بهتر است از نانهای سبوسدار مانند نان سنگک و نان جو استفاده کنند.
پرهیز از مصرف قندهای ساده مانند قند، شکر، شکلات، آب نبات، انواع کیک و شیرینی، عسل، مربا، نوشابه، بستنی، کمپوت، آبمیوههای شیرین شده و دِسِرهای شیرین نیز از دیگر توصیههای مهم به بیماران دیابتی است.
مصرف غذاهای چرب ماندن کره، خامه، سرشیر، انواع سس، سوسیس، کالباس، ژامبون، دل، جگر، کله پاچه، لبنیات پُرچرب و غذاهای کنسرو شده مانند تُن ماهی، در مبتلایان به دیابت نیز مجاز نیست و توصیه میشود از روغن زیتون برای مصرف استفاده کنند.
بیماران دیابتی باید محدودیت مصرف نمک و حذف آن را از سفره مدنظر قرار دهند و از مصرف غذاهای نمک سود شده مانند ماهی دودی، چیپس، پفک، خیار شور، سُس گوجه فرنگی، زیتون، آجیل، تخمه شور و مواد غذایی کنسرو شده، خودداری کنند.
مصرف میوه و سبزی به صورت تازه، پرهیز از مصرف غذاهای سرخ شده مانند مرغ، ماهی، گوشت و سیبب زمینی سرخ شده، جداسازی پوست مرغ و ماهی و چربیهای قابل مشاهده بر روی گوشت قبل از پُخت و مصرف غذاها به صورت کبابی و آب پز، همچنین انجام روزانه نیم ساعت پیاده روی با سرعت یکنواخت و متوسط به ویژه پس از صرف غذا برای تنظیم سطح گلوکز خون به این گروه از بیماران توصیه میشود.
پیروی از رژیم غذایی توصیه شده از سوی مشاوره تغذیه در پیشگیری از بیماریهای مختلف نیز مفید است؛ البته در کنار یک برنامه غذایی مناسب برای بیماران مبتلا به دیابت، تلاش برای کاهش وزن با پایبند بودن به برنامه غذایی و تنظیم یک برنامه ورزشی هوازی و استقامتی زیر نظر مربی کمک بزرگی به کاهش قند خون است.
همچنین اگر بتوان وزن را در محدوده سالم BMI حفظ کرد، قند خون سریعتر به حالت طبیعی بازمیگردد.
انتهای پیام/424.