هشدار درباره شور شدن خاک: امکان شیرین کردن خاک وجود ندارد

معاون آب و خاک وزارت جهاد کشاورزی با اشاره به اهمیت خاک به عنوان بستر تولید، از شور شدن ۱۰ میلیون هکتار از اراضی کشاورزی کشور خبر داد و نسبت به این موضوع هشدار داد.

به گزارش بخش اقتصاد وبانگاه به نقل از ایسنا، صفدر نیازی شهرکی امروز شنبه ۱۵ آذر در همایش روز جهانی خاک با بیان اینکه گیاهان همه مواد مورد نیاز خود را از خاک می‌گیرند، اظهار کرد: وقتی خاک از نظر مواد آلی فقیر شود، تولیدات با مشکل مواجه می‌شوند.

وی با تاکید بر ضرورت برگرداندن بقایای گیاهی به خاک، تناوب در کشت را برای حفاظت از خاک بسیار مهم دانست. نیازی شهرکی با اشاره به نامگذاری سال‌های ۲۰۱۳ تا ۲۰۲۳ به عنوان دهه خاک از سوی یونسکو، هدف از این اقدام را گفتمان‌سازی در حوزه خاک، مقابله با تخریب و ضرورت حفاظت از آن عنوان کرد.

نیازی شهرکی با بیان اینکه تشکیل یک سانتی‌متر خاک بین ۲۰۰ تا ۷۰۰ سال زمان نیاز دارد، تصریح کرد: تخریب خاک به سادگی انجام می‌شود. وی با اشاره به خطر شور شدن خاک‌ها در کشور گفت: آب را می‌توان از طریق شیرین‌کن‌ها شیرین کرد، اما این امکان در حوزه خاک وجود ندارد و با تخریب خاک، بستر تولید از بین می‌رود.

معاون آب و خاک وزارت جهاد کشاورزی با بیان اینکه ۹۵ درصد منابع غذایی انسان و دیگر موجودات از خاک به وجود می‌آید، افزود: متاسفانه آلودگی‌ها و تخریب‌ها، منابع خاکی موجود را با تهدید جدی مواجه کرده‌اند.

وی با بیان اینکه بیشترین تخریب خاک از طریق فرسایش انجام می‌شود، گفت: بیش از ۷۰ درصد فرسایش خاک‌ها در ایران، ناشی از فرسایش آبی است. نیازی شهرکی، شور شدن خاک‌ها را یک تهدید بزرگ خواند و تصریح کرد: تاکنون ۱۰ میلیون هکتار از اراضی حاصلخیز کشاورزی در کشور شور شده‌اند که این حجم از شور شدن خاک، نگران‌کننده است.

وی با اشاره به کاهش منابع آبی در دسترس بخش کشاورزی از ۸۰ تا ۹۰ میلیارد متر مکعب در گذشته به کمتر از ۵۱ میلیارد متر مکعب، افزود: بخش کشاورزی تامین کننده بخش عمده غذای مورد نیاز کشور است و با توجه به وضعیت خاک و آب، برای تأمین ۱۳۰ میلیون تن غذا نیاز به ارتقا بهره وری و افزایش عملکرد در واحد سطح است.

نیازی شهرکی از راه‌اندازی طرح پزشک خاک و توسعه آزمایشگاه‌های خاک به عنوان یکی از طرح های جهادکشاورزی برای مقابله با تهدیدات خاک و تضمین امنیت غذایی کشور یاد کرد و گفت: هدف ما از اجرای این طرح رصد و پایش سلامت خاک به عنوان عامل موثر در امنیت غذایی و مهمترین بستر تولید در کشور است.

وی با اشاره به آسیب‌های ناشی از تغییرات اقلیمی و گرمایش زمین به تخریب بسیاری از قنات‌ها در کشور پرداخت و گفت: یک زمانی بیش از ۴۵ هزار قنات در کشور داشتیم که متاسفانه قریب ۲۰ هزار از این قنات‌ها خشک شده‌اند.

 

©‌ وبانگاه, ایسنا
دکمه بازگشت به بالا