آجیل، باصرفه‌ترین خوراکی سفره شب یلدا

رئیس اتحادیه آجیل و خشکبار مشهد با اشاره به افزایش قیمت آجیل و خشکبار در آستانه شب یلدا، آجیل را باصرفه‌ترین و سالم‌ترین گزینه پذیرایی برای این شب دانست.

به گزارش بخش اقتصاد وبانگاه به نقل از ایسنا، سیدجمال حسینی طاهر در آستانه شب یلدا به بررسی وضعیت بازار آجیل و خشکبار پرداخت و اظهار کرد که برخلاف تصور عموم، خرید آجیل و تنقلات شب یلدا معمولاً در نیمه دوم آذر ماه و در بازه یک هفته تا ۱۰ روز مانده به شب چله آغاز می‌شود.

وی افزود: آذر ماه امسال شاهد افزایش قیمت ۸۰ تا ۸۵ درصدی آجیل و خشکبار نسبت به سال گذشته هستیم. این افزایش قیمت تقریباً هم‌راستا با افزایش نرخ دلار بوده و به این معناست که در واقع، قیمت آجیل گران نشده، بلکه ارزش پول ملی کاهش یافته است. البته برخی کالاها ممکن است افزایش قیمت بیشتری داشته باشند، اما میانگین افزایش قیمت در حدود ۸۰ تا ۸۵ درصد است.

رئیس اتحادیه آجیل و خشکبار مشهد با بیان اینکه به دلیل افزایش قیمت کالاهای اساسی، قدرت خرید مردم کاهش یافته و این موضوع بر میزان خرید آجیل و تنقلات نیز تاثیر گذاشته است، اظهار کرد: قیمت پسته به دلیل صادراتی بودن این محصول و وابستگی آن به نرخ دلار، افزایش یافته است. حدود ۷۰ تا ۸۰ درصد پسته تولیدی کشور صادر می‌شود و قیمت آن بر اساس قیمت صادراتی تعیین می‌گردد. افزایش روزانه نرخ دلار نیز به تبع آن، قیمت پسته را افزایش می‌دهد.

حسینی با تاکید بر اینکه قیمت‌گذاری دستوری در کار نیست، تصریح کرد: برخلاف کالاهای اساسی، قیمت‌گذاری آجیل و خشکبار به صورت دستوری انجام نمی‌شود و قیمت‌ها بر اساس عرضه و تقاضا تعیین می‌شوند.

رئیس اتحادیه آجیل و خشکبار مشهد با تاکید بر اینکه قدرت خرید مردم برای آجیل لوکس کاهش یافته است، افزود: باید توجه داشت که آجیل را نباید صرفاً به چشم یک کالای گران‌قیمت دید. با در نظر گرفتن اینکه یک کیلو آجیل مخلوط می‌تواند بین ۲۵ تا ۳۰ نفر را پذیرایی کند، سهم هر مهمان از آجیل بین ۲۰ تا ۴۵ هزار تومان خواهد بود. این در حالی است که با این مبلغ، به سختی می‌توان یک عدد میوه یا شیرینی برای هر مهمان تهیه کرد.

وی ادامه داد: با وجود گرانی، آجیل همچنان مقوی‌ترین، سالم‌ترین و باصرفه‌ترین خوراکی، به ویژه برای پذیرایی است. آجیل به دلیل خواص فراوان، در تمام رژیم‌های غذایی جایگاه ویژه‌ای دارد و از حالت کالای لوکس خارج شده است. بسیاری از مغزیجات مانند گردو، دیگر به عنوان آجیل شناخته نمی‌شوند، بلکه به عنوان یک ماده غذایی اصلی در نظر گرفته می‌شوند.

حسینی ضمن تشریح قیمت اجیل‌های مختلف عنوان کرد: هر کیلو تخمه ژاپنی ۳۸۰ الی ۴۵۰ هزار تومان، تخمه آفتابگردان ۲۷۰ الی ۳۵۰ هزار تومان، برگ زرد آلو ۴۰۰ الی ۶۵۰هزار تومان، کشمش سبز ۳۸۰ الی ۶۰۰ هزار تومان، نخود چی ۲۵۰ الی ۳۵۰ هزار تومان قیمت‌گذاری شده است. همچنین قیمت هر کیلو پسته فندقی یک میلیون و ۱۰۰ الی یک میلیون و ۳۰۰ هزار تومان، پسته احمد آقایی یک میلیون و ۲۰۰ الی یک میلیون و ۵۰۰ هزار تومان، پسته اکبری یک میلیون و ۵۰۰ الی دو میلیون تومان، مغز بادام زمینی ۲۸۰ الی ۳۰۰ هزار تومان، بادام هندی یک میلیون و ۴۰۰ الی یک میلیون و ۸۰۰ هزار تومان، مغز بادام درختی یک میلیون و ۲۰۰ الی یک میلیون و ۴۰۰ هزار تومان ارزش‌گذاری شده است.

حسینی به موضوع فراوانی کالا در بازار و نظارت بر قیمت‌ها در آستانه شب یلدا پرداخت و بر باصرفه و سالم بودن آجیل تاکید و تصریح کرد: خوشبختانه با اقدام دولت در آزاد کردن واردات برخی کالاهای ممنوعه مانند گردو و بادام، امسال با فراوانی کالا در بازار مواجه هستیم. زمانی که عرضه زیاد باشد، کنترل قیمت‌ها راحت‌تر است. همچنین، واردات قانونی کالاها باعث می‌شود که امکان ردیابی و نظارت بر آنها وجود داشته باشد. اتحادیه خشکبار جلسات مشترکی با بازرسی اتاق اصناف و بازرسی صنعت و معدن برگزار می‌کند تا نظارت‌ها بر بازار در شب یلدا افزایش یابد.

وی ادامه داد: با وجود تلاش برای کنترل قیمت‌ها، گرانی آجیل باعث شده که قدرت خرید مردم کاهش یابد و فروشندگان نتوانند سودهای قانونی خود را به طور کامل کسب کنند. فروشندگان مجبورند برای فروش کالاهای خود، حاشیه سود خود را کاهش دهند. مردم باید به این واقعیت پی ببرند که آجیل هم باصرفه، هم دارای قیمت مناسب و هم سالم است. حدود ۴۰ تا ۵۰ درصد اقلام موجود در آجیل‌فروشی‌ها زیر ۵۰۰ هزار تومان قیمت دارند.

حسینی خاطرنشان کرد: آجیل‌ها دارای تنوع بالایی هستند و اقلامی مانند تخمه آفتابگردان، بادام زمینی، نخود، کشمش و ذرت نیز علاوه بر قیمت مناسب، دارای خواص فراوانی هستند. آجیل ماندگاری بالایی دارد و می‌توان پس از پذیرایی از مهمان، باقی‌مانده آن را در یخچال نگهداری کرد و در فرصت‌های بعدی نیز از آن استفاده کرد. در مقایسه با میوه و شیرینی، آجیل از نظر ماندگاری و قابلیت نگهداری، مزیت بیشتری دارد. به همین دلیل، آجیل هم باصرفه است و هم جایگاه ویژه‌ای در سبد غذایی مردم دارد.

 

©‌ وبانگاه, ایسنا
دکمه بازگشت به بالا